Afbeelding
donderdag 16 mei 2019

Inschuiven dak nieuwe stationspassage Zuidasdok: kom kijken!

Renske van Bers

Bij station Amsterdam Zuid schuift project Zuidasdok in de nacht van 8 op 9 juni een gigantisch betonnen dek door de A10 Zuid en het spoor. Het is een deel van het dak van de toekomstige nieuwe tunnel onder het station: de Brittenpassage. Kom je ook kijken? Aanmelden kan hier, onderaan de pagina…

De 3 miljoen kilo beton schuift bouwcombinatie ZuidPlus met duwvijzels over vier schuifassen op zijn definitieve plek. De af te leggen afstand is 75 meter. Heel snel gaat dat niet, want het is millimeterwerk. Per uur schuift de 70 meter lange plaat zo’n 7 meter vooruit. Voor het zover is, maakt ZuidPlus vanaf vrijdagavond de baan vrij door de zuidzijde van de A10 Zuid af te graven en door het spoor en de perrons te verwijderen.

Kom kijken

Speciaal voor dit moment is er een kijkplek ingericht vanaf een perron op het station. Wil je het schuiven van het spoordek live meemaken, dan kan dat. En wel in de nacht van zaterdag 8 juni op zondag 9 juni. Maar ook voor die tijd, zaterdag overdag, is er al veel interessants te zien. Je ziet het werk van dichtbij, het afgraven van de snelweg en de ‘hap’ uit de perrons. Daarom is er ook overdag de mogelijkheid om het werk van dichtbij te komen bekijken.

Inschuiven

De betonnen plaat die onder de sporen 2 en 3 wordt geschoven.

Aanmelden

Er is beperkt plek. Daarom is aanmelding verplicht. Dat kun je hier, onderaan de pagina doen. Zonder bewijs van aanmelding word je niet toegelaten. Wees er dus snel bij, want vol is vol. Je kunt je inschrijven voor een specifiek uur overdag (8 juni tussen 09.00 -13.00 uur) of ‘s nachts (van 23.30-03.00 uur). Elk bezoek duurt maximaal 45 minuten. Vanaf het perron (dat verder voor iedereen is afgesloten) heb je goed uitzicht op de werkzaamheden. je krijgt ter plaatse een toelichting. Meer info over bijvoorbeeld de bereikbaarheid vind je op de site van Zuidasdok.

Volg de werkzaamheden via de webcam

Kun je er niet bij zijn en ben je wel geïnteresseerd? Het inschuiven van het spoordek en alle voorbereidende werkzaamheden zijn ook live te volgen via de webcam. Je kunt hierop 24 uur per dag zien wat er gebeurt op de bouwplaats. En een week later, op zaterdag 15 juni, is het de Dag van de Bouw. Ook in Zuidas. Je kunt daar een expositie bezoeken met prachtige bouwfoto’s en niet te vergeten een aftermovie bekijken van het inschuiven van het dakdeel.