Afbeelding
woensdag 29 mei 2019

Zuidasdok: Inschuiven dak uitgesteld

Renske van Bers

Het inschuiven van het dakdeel gaat helaas niet door op 8 juni en komend weekend is er opnieuw geen A10 Zuid en treinverkeer naar station Amsterdam Zuid door de werkzaamheden aan project Zuidasdok.

Tekst: Saskia, Blaas Amsterdam Zuidas

Voor het vierde achtereenvolgende weekend wordt er gewerkt aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Vanaf vrijdagavond 22 uur is er geen verkeer vanaf knooppunt Badhoevedorp richting AmsterdamVrijdagavond kun je de laatste trein nog halen, maar daarna kun je het hele weekend niet meer via de stations RAI en Zuid reizen. Zuidas werkt verder aan de fundering voor een extra onderdoorgang onder station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage.

Er zijn ook tegenvallers

Alle weekendwerkzaamheden tot nu toe staan in het teken van voorbereidingen voor het inschuiven van het dek van de nieuwe onderdoorgang voor station Amsterdam Zuid. Hoewel er enorm veel werk is verricht, zijn er ook tegenvallers. Dat maakt dat het geplande werk niet volledig gereed is gekomen. Hierdoor is nu duidelijk dat de fundering voor zowel het dek van de toekomstige Brittenpassage als de Vivaldifiets- en voetgangerstunnel niet op tijd afkomt voor het inschuiven tijdens het Pinksterweekend.

Het vierde weekend

Dit vierde weekend benut Zuidas vooral om verder te gaan met de funderingswerkzaamheden. Er worden opnieuw funderingspalen de grond ingedraaid, de gedraaide palen krijgen wapening en worden gevuld met beton om ze extra sterkte te geven om straks het nieuwe dakdeel te kunnen dragen. Voor het zover is, is nog nodig dat bouwcombinatie ZuidPlus de grond rond de palen deels afgraaft, de palen verkort en funderingsblokken aanbrengt van 12 meter lang en 8 meter breed. Op deze zogenoemde landhoofden rust het nieuwe dakdeel.

Marcel steinbach

Het laatste weekend

Het Pinksterweekend is het laatste van vijf weekenden waarvoor al lange tijd geleden afsluitingen van het spoor en de snelweg zijn aangevraagd. Buitendienststellingen voor het spoor moeten lang van tevoren worden aangevraagd. ProRail moet immers de dienstregeling aanpassen. En NS moet de inzet van materieel en personeel in roosters verwerken. Dat is een grote klus voor de planners bij ProRail en NS, omdat op het spoornet alles met alles samenhangt – zeker op het zo druk bereden spoor door Zuidas. Dezelfde complexiteit geldt voor de wegen in en rond Amsterdam. Het inschuiven van het dakdeel van de Brittenpassage kan dus niet zomaar een weekje later plaatsvinden. In overleg met ProRail, NS en Rijkswaterstaat kijken we naar een moment wanneer dat wel kan. Zodra daarover meer bekend is, informeren we je uiteraard.

Check voor vertrek

Voor iedereen die komend weekend de weg op moet, check voor vertrek je route. De afsluiting van de A4 en A10 Zuid vanaf knooppunt Badhoevedorp zal leiden tot een langere reistijd maar ook de vele evenementen in de omgeving van Amsterdam zorgen voor extra drukte. Zo verwacht de Arena vrijdag en zaterdag 65.000 bezoekers voor de Toppers, zijn er optredens van de Eagles en Zsa Zsa Sul in de Ziggo Dome en AFAS Live en is er zaterdag een festival in het Amsterdamse Bos.