Afbeelding
dinsdag 29 januari 2019

Alle Zero Emissie-bussen van Nederland realtime in kaart gebracht

Renske van Bers

Onlangs zagen we bovenstaande kaart voorbijkomen van Geodienst waarop – in realtime – de rijdende Zero Emissie-bussen in Nederland te zien zijn. We spoorden de maker van deze kaart op en vroegen Nick Ubels wat hem inspireerde om de bussen letterlijk en figuurlijk in kaart te brengen.

Nick, waarom heb je deze kaart gemaakt?

“De open data is gewoon beschikbaar en zodoende hadden we al eerder een realtime kaart gemaakt met al het openbaar vervoer van Nederland erin. Vervolgens ben ik gaan denken wat we nog meer met deze data konden doen en leek het me interessant om deze kaart te maken, waarin alle Zero Emissie-bussen van Nederland te zien zijn, die op dit moment op de weg rijden.”

Aha, heb je hierbij hulp gehad van de vervoerders?

“De kaart is met name gebaseerd op ouderwets uitzoekwerk. Met behulp van de data die we hadden en Wikipedia ben ik op zoek gegaan welke voertuigen Zero Emissie zijn. Alleen met de vervoerder Arriva hebben we wel contact gehad, omdat er wat onduidelijkheden waren. Toen we alle gegevens compleet hadden kon ik ze vervolgens laden in de software waar we ook de andere kaart mee hebben gemaakt en was dit het resultaat.”

Elektrische bus - laadstation Schiphol 1

De Zero Emissie-bussen spelen een grote rol in het verlenen van (toekomstige) concessies.

Was je verrast over de uitkomst?

“Persoonlijk was ik niet echt verrast, maar dat komt omdat ik sowieso geïnteresseerd ben in OV. Je ziet natuurlijk wel heel duidelijk dat in de regio Amsterdam verreweg de meeste Zero Emissie-bussen rijden. Dat komt omdat hier het meeste OV wordt aangeboden, maar ook omdat duurzaamheid de laatste jaren een groot thema is geworden. Zo groot dat de komst van Zero Emissie-bussen in alle laatste concessies is meegenomen en het aantal – zeker in de regio Amsterdam – rap toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan de onlangs aangeschafte grootste Zero Emissie-busvloot van Nederland, die nu rond Schiphol rijdt. Het enige wat mij overigens wel opviel is dat het Nederlandse VDL de grootste fabrikant van de Zero Emissie-bussen is in Nederland. Kennelijk doen ze goed hun werk.”

Zal de kaart alleen maar groener worden de komende jaren?

“Jazeker! Ik verwacht bijvoorbeeld in Groningen en Drenthe nog een behoorlijke toename van Zero Emissie-bussen, omdat deze concessie binnenkort van start gaat. En ook GVB in Amsterdam is bezig met een nieuwe Zero-Emissie vloot. Nou is de komst van deze bussen niet alleen het gevolg van een nobel streven van de vervoerders, het is ook conform de landelijke afspraak dat vanaf 2025 alleen nog maar Zero Emissie-bussen instromen. En uiteraard voegen we nieuwe info, als deze eenmaal beschikbaar is, toe aan onze kaart.”

Nog even over Geodienst: Wat kun je hier allemaal nog meer voor info vinden?

“Geodienst is onderdeel van het Centrum voor Informatie Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met studenten en collega’s – ik ben zelf bijvoorbeeld student-assistent en studeer kunstmatige intelligentie – maken we geografische en ruimtelijke informatie inzichtelijk. We richten ons hierbij niet alleen op OV, maar hebben bijvoorbeeld ook een kaart gemaakt waarop je kunt zien waar in Friesland bij heftige regenval het water op straat blijft staan. Heel divers dus!”

Benieuwd wat Geodienst nog meer doet? Voor een volledig overzicht van hun gerealiseerde projecten en demo’s bekijk je via deze link hun site.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

29 januari 2019 | 16:15

j.siemons

ik lees dus dat de meeste Z-bussen “in” en rond schiphol rijden . nou , dan is het nogal wrang dat de dalende en opstijgende toestellen die gunstige werkingen meteen hélemaal weer teniet doen . bbbbrrrrr ! 

29 januari 2019 | 14:43

Alain

@wim

Die staan gewoon keurig op het dashboard.

Of is dit een poging een beetje te gaan lopen stoken? Veel Limburgers zul je hier verhoudingsgewijs niet treffen, denk ik (of je moest halfbloedjes als ondergetekende meetellen).

29 januari 2019 | 14:42

wim

Waar is Zuid + Midden Limburg gebleven?

Klinkt flauw, maar sommige Limburgers zijn hier heel gevoelig voor.

We willen onze landgenoten toch niet voor het hoofd stoten?

29 januari 2019 | 14:43

Renske van Bers

@Wim , geen idee! Ik stuur je vraag meteen door naar Nick. Groet, Renske

29 januari 2019 | 14:45

Renske van Bers

@Wim, Alain heeft gelijk, ik zie ze ook op de kaart staan. Groet, Renske

29 januari 2019 | 14:48

Renske van Bers

@Wim, Wel even deze link aanklikken voor de interactieve pagina, de afbeelding hierboven – waarop Limburg inderdaad voor een groot deel is weggevallen – is een screensaver 🙂 Groet, Renske

Wil je dit bericht delen?