Afbeelding
dinsdag 18 januari 2022

Zo ziet de nieuwe fietsenstalling naast station Sloterdijk er straks uit

Hilde Postma

Er komt een nieuwe publieke fietsenstalling met plek voor 4.000 fietsen tussen de Changiweg en de Teleportboulevard naast station Amsterdam Sloterdijk. In de toekomst komen daar mogelijk nog 6.000 fietsparkeerplekken bij. De fietsenstalling komt onder een nieuw gebouw met 325 nieuwe huurwoningen. Dat besloot het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Amsterdam deze week. De gemeente ontwikkelt de fietsenstalling in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Vervoerregio Amsterdam, NS en ProRail.

De fietsenstalling heeft straks plek voor 4.000 fietsen, waarvan 300 huurfietsen, en is verdeeld over twee verdiepingen. De stalling krijgt een open en transparant karakter met extra aandacht voor gebruiksgemak en beleving voor fietsers. Door zogenoemd adaptief te bouwen kan de fietsenstalling in de toekomst worden uitgebreid. Dit levert mogelijk nog eens 6.000 fietsparkeerplekken of zelfs meer op. Door hier nu al rekening meer te houden is de fietsenstalling ook in de toekomst goed ingepast in de omgeving. Het uitbouwen van de nieuwe fietsplatform onder het spoorviaduct van station Amsterdam Sloterdijk vervalt met de komst van deze nieuwe fietsenstalling. Deze locatie kan niet de gewenste hoeveelheid fietsparkeerplekken leveren.

´Comfortabele, veilige stalling´

Voorzitter van de Vervoerregio, Egbert de Vries: ´Het heeft even geduurd, maar we hebben straks dan ook echt een goede stalling. Met de komst van deze fietsenstalling zetten we weer een belangrijke stap in het duurzaam en laagdrempelig bereikbaar maken van de stad, voor de hele regio. Bovendien anticiperen we op de toekomstige ontwikkelingen in het gebied rondom Sloterdijk. Het wordt een comfortabele, veilige stalling. Geen open en ongezellig veld met fietsen in de buitenlucht zonder garantie op een plek. Ik zie er naar uit om er zelf mijn fiets te stallen.´

In 2050 5.200 fietsparkeerplekken nodig

In de toekomst is er behoefte aan meer fietsparkeerplekken voor OV-reizigers bij station Amsterdam Sloterdijk. Om precies te zijn, zijn er in 2050 5.200 fietsparkeerplekken nodig voor reizigers. Dit vanwege de autonome reizigersgroei, de transformatie van Sloterdijk-Centrum en de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Havenstad. De samenwerkingspartners willen gezien de beperkte beschikbaarheid in de openbare ruimte op deze locatie, het tekort aan fietsparkeerplekken oplossen door zoveel mogelijk inpandig te faciliteren. Dat kan door samenwerking met woningcorporatie De Alliantie, die de huurwoningen er boven ontwikkelt.

16 miljoen naar nieuwe stalling

De gemeente Amsterdam ontwikkelt de nieuwe fietsenstalling in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, NS en de Vervoerregio. De gemeente Amsterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Vervoerregio Amsterdam dragen samen ruim 16 miljoen euro bij aan de nieuwe fietsenstalling in Sloterdijk-Centrum. Het bouwen van de fietsenstalling start naar verwachting begin 2023 en moet in 2025 (ook naar verwachting) haar deuren openen.