Afbeelding
woensdag 6 mei 2020

Parkeergarage Rokin opent zijn deuren

Hilde Postma

De nieuwe parkeergarage aan het Rokin opent zijn deuren. De parkeergarage telt vijf verdiepingen en heeft 293 parkeerplekken. Tachtig procent van de parkeerplekken is bedoeld voor de vergunninghouders in het gebied. De overige twintig procent is voor bezoekers. Bij de parkeergarage hoort ook een fietsenstalling met plaats voor 260 fietsen.

Parkeergarage

Wethouder Sharon Dijksma kreeg een rondleiding in de parkeergarage. Omgevingsmanager Ron van Leeuwarden zegt tegen haar: ‘Er is eigenlijk sprake van compensatie voor parkeerders op de straat.’ Dijksma: ‘Want die plekken worden daar weggehaald’. Van Leeuwarden: ‘Ja, dat gebeurt in het kader van de agenda Amsterdam Autoluw’. Amsterdam maakt op deze manier ruimte voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Auto’s worden in het centrum zoveel mogelijk inpandig geparkeerd.

Ricardo Verwey, locatiemanager: ‘Het kenteken wordt gescand als vergunningshouders de garage in komen rijden. Ze ontvangen een deurkaart, verlaten de garage en bij terugkomst kunnen ze met de deurkaart de garage binnen komen, en de auto veilig naar buiten rijden.’ Vergunninghouders hebben geen plaatsgarantie. De parkeergarage is  24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Hij is rolstoeltoegankelijk en beschikt over 20 elektrische laadplekken. Het tarief voor bezoekers om in de parkeergarage te parkeren is 6 euro 30 euro per uur.

Fietsenstalling

Naast de parkeergarage ligt een ondergrondse fietsenstalling. Die sluit direct aan op de metrohalte Rokin. De verwachting is dat de fietsenstalling in de zomer van 2020 open gaat. Er kunnen 260 fietsen staan. Om toegang te krijgen tot de fietsenstalling kan er met een ov-chipkaart of bankpas in- en uitgecheckt worden. Het parkeren van een fiets in de stalling is elke eerste 24 uur gratis, elke extra dag kost 1 euro 25. De stalling is gefinancierd door de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam.