Afbeelding
maandag 26 februari 2024

Nieuwe aankomstpassage op Schiphol

Niels Boszhard | Vervoerregio Amsterdam

Een gloednieuwe aankomstpassage, langs de Koepelstraat, staat op het punt haar deuren te openen op de luchthaven Schiphol. Maar wat is deze aankomstpassage precies en waarom is het zo belangrijk?

Deze nieuwe passage is het resultaat van zorgvuldige planning en bouw binnen het project Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Het maakt deel uit van het deelproject Voorbereidende Werkzaamheden Aankomstpassage (VBW A), en het belooft een naadloze aankomstervaring te bieden voor reizigers die Schiphol binnenkomen.

Op 26 februari 2024 zal een opmerkelijke verandering plaatsvinden: crewvervoer en taxi’s, besteld via app, verhuizen van hun huidige locatie bij het Jan Dellaertplein naar deze nieuwe plek aan de Koepelstraat. Later zullen ook touringcars hun weg vinden naar deze nieuwe aankomstzone.
Door deze verhuizing maken we ruimte rondom het busstation zodat we daar kunnen gaan bouwen.

Op een steenworp afstand van Schiphol Plaza ligt de nieuwe plek voor crewvervoer en reizigers die via de app een taxi bestellen. Heldere borden wijzen vanaf Plaza de weg naar de Koepelstraat, waar de halteplaatsen voor taxi’s en bussen te vinden zijn. Alleen met een geldige voertuigpas heb je toegang tot dit gebied, dat speciaal is ingericht voor het vervoer. De haltes voor taxi’s via de app zijn aangeduid met E1 t/m E6, terwijl de crewvervoerders bij F1 t/m F6 terechtkunnen.

Foto: Roger Cremers

Maar het gaat niet alleen om de Koepelstraat. Ook bij P41, waar de wachtruimte voor taxi- en touringcarchauffeurs is, worden verbeteringen aangebracht als onderdeel van het VBW A-project. Deze vernieuwing wordt voor de zomer van 2024 opgeleverd, waardoor ook daar een betere ervaring voor chauffeurs mogelijk wordt gemaakt.

Feitjes en weetjes:

  • Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Haarlemmermeer, de Vervoerregio Amsterdam, NS, ProRail en Schiphol hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat Schiphol Airport een comfortabel en veilig knooppunt blijft voor alle reizigers.
  • Doel van het project is om de capaciteit van het hele knooppunt te vergroten, de veiligheid te waarborgen en om te zorgen voor een betere ruimtelijke kwaliteit.
  • Tijdens de uitvoering blijven de bereikbaarheid en overstapfunctie van de luchthaven geborgd. Ook de luchthavenprocessen blijven doorgang vinden.

De nieuwe aankomstpassage aan de Koepelstraat zorgt niet alleen voor een betere organisatie en vlottere doorstroom van verkeer, maar ook voor een fijnere reiservaring voor iedereen die op Schiphol aankomt. Dankzij de goede locatie, makkelijke toegang en moderne faciliteiten wordt deze passage een belangrijk punt voor de vele passagiers die jaarlijks naar Schiphol komen.

Foto: Roger Cremers