Afbeelding
woensdag 9 maart 2022

Meer ruimte voor reizigers op perron Amsterdam Zuid

Hilde Postma

Treinreizigers op station Amsterdam Zuid krijgen extra wachtruimte op het perron waaraan de sporen 3 en 4 liggen. Zuidasdok werkte er vorige weekend ook al aan en doet dat het weekend van 11 maart 2022 opnieuw. Nu de drukte weer toeneemt, is de extra ruimte geen overbodige luxe. Geleidelijk aan lopen de treinperrons op station Amsterdam Zuid weer als vanouds vol.

Voor de pandemie ontstonden soms gevaarlijke situaties, met name in de avondspits. Niet voor niets wordt het station compleet vernieuwd en geschikt gemaakt voor 250.000 tot 300.000 reizigers per dag in 2030. Maar dat duurt nog even. Tot die tijd nemen we ook maatregelen om de groeiende groep van instappers, uitstappers en overstappers veilig en comfortabel te laten reizen. Zo zorgde ProRail al in 2018 voor een betere spreiding van reizigers over de perrons. Vanaf 4 maart 2022 gaat Knipscheer Rail-Infra B.V. aan de slag.

Dicht te maken opgang.

Dichtgemaakte opgang.

Ruimte dichten boven (rol)trappen

In het najaar van 2017 creëerde Zuidasdok meer ruimte op het treinperron waarlangs sporen 1 en 2 liggen. Dat gebeurde door de open ruimten boven de (rol)trappen gedeeltelijk dicht te maken. Nu gebeurt hetzelfde op het andere treinperron, boven de twee opgangen daar. In het weekend van 4 maart 2022 sluit Zuidasdok de ene opgang in de stationspassage, in het weekend van 11 maart de andere. Zo blijft het perron via een van de twee opgangen bereikbaar en wordt de hinder beperkt. In de tussenliggende week, en aan het eind van de werkzaamheden vanaf maandag 14 maart, is het perron weer volledig te gebruiken. Met deze ingreep ontstaat zo’n 70 vierkante meter extra vloeroppervlakte op het perron. Maar natuurlijk moet de echte oplossing nog komen: de vernieuwing van het gehele station.