Afbeelding
dinsdag 6 juni 2023

Kom live kijken op 9 juni: passage station Amsterdam Zuid krijgt nieuw dak!

Jasmijn van Engelen

Vanaf vrijdagavond 9 juni 2023 is er spektakel bij station Amsterdam Zuid. Een reusachtig deel van het nieuwe dak voor de stationsentree – de Minervapassage – wordt op zijn plek geschoven. Ook jij kunt deze operatie live bijwonen. Meld je nu aan.

Door Imce Hofman

Op het werkterrein tussen de glazen metrokoepels van station Amsterdam Zuid ligt al een tijdje een 100 meter lange betonnen plaat gereed. Op vrijdagavond 9 juni 2023 wordt dit gevaarte van 800 kuub beton zo’n 114 meter richting het oosten geschoven, over de bestaande reizigerstunnel de Minervapassage heen. De verwachting is dat dit zo’n tien uur kost, dus het schuiven gaat door tot zaterdagochtend. En jij kunt daarbij zijn.

Meld je aan voor de schuifoperatie

Vrijdagavond 9 juni: inschuiven dakdeel met publiek

Iedereen die zich heeft aangemeld is op vrijdagavond 9 juni van harte welkom in het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, pal naast het station in het WTC. Daar kun je het verhaal horen over het infrastructurele megaproject Zuidasdok, waarvan deze werkzaamheden onderdeel zijn. Daarna wandel je in een groep van maximaal twintig personen naar station Amsterdam Zuid en krijg je vanaf het perron een uniek kijkje op de schuifwerkzaamheden. Daarna krijg je in de stationshal de gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige experts.

  • Locatie: Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, centrale hal WTC, Strawinskylaan 59
  • Datum: vrijdag 9 juni
  • Tijdstip: ieder halfuur vanaf 21.30 uur ’s avonds, in groepen van maximaal twintig personen
  • Duur: ongeveer 60 minuten
  • Bijzonderheden: gelegenheid voor vragen aan experts

Omleiding

Vanwege het inschuiven van het dakdeel geldt van 9 t/m 11 juni een omleiding in de passage via de metroperrons. Alleen vanaf het Gustav Mahlerplein kun je gebruikmaken van een lift om naar de metroperrons te komen. De andere lift is buitengebruik vanwege de werkzaamheden. Aan het Mathijs Vermeulenpad en aan de Arnold Schönberglaan staan taxibusjes klaar om mensen die slecht ter been zijn van het Zuidplein (WTC) naar het Mahlerplein te rijden en vice versa. In het station zullen stewards helpen met zware koffers en kinderwagens. Reizigers die met hun fiets het metroperron op willen, kunnen het beste gebruikmaken van de entree aan het Gustav Mahlerplein om vanaf die kant de lift te nemen. Metro’s en treinen blijven rijden volgens de normale dienstregeling.

Context: Vernieuwing station Amsterdam Zuid

De vernieuwing van de bestaande Minervapassage is nodig om de groeiende reizigersstroom op station Amsterdam Zuid aan te kunnen. Om dezelfde reden wordt al sinds 2019 gebouwd aan een tweede passage: de Brittenpassage. De Minervapassage is straks maar liefst 40 meter breed (nu 12 meter) en 4,20 meter hoog (nu 2,5 meter). Met het op zijn plek schuiven van dit nieuwe dakdeel, waar later de Noord/Zuidlijn overheen gaat rijden, is een flinke stap in de verhoging van de Minervapassage gezet. Maar daarmee is het werk nog niet afgerond. Ook de komende jaren worden nog twee dakdelen onder de metrosporen gebouwd en geschoven.

Vervolg tot medio juli: terugbouwen

Als het schuifwerk van het dakdeel klaar is, worden de opleggingen verder afgebouwd en de passage opnieuw ingericht. De OV-poortjes komen terug en de reizigerstunnel wordt betegeld zodat deze er weer netjes uitziet. Ook wordt de de noordelijke lift van de metroperrons (aan de kant van het Zuidplein) weer bereikbaar. Uiteraard kun je op de hoogte blijven van alle werkzaamheden via deze website of via zuidas.nl.