Afbeelding
maandag 20 december 2021

In januari start aanleg Uithoornlijn: busbaan afgesloten

Hilde Postma

In januari 2022 start de aanleg van de tramlijn op de busbaan tussen de Boerlagelaan en de huidige bushalte Uithoorn Centrum. Dat deel is daarom tussen 3 januari en eind juli 2022 afgesloten voor busverkeer. Daarna sluit het projectteam Uithoornlijn het tweede deel van de busbaan af: tussen het busstation en de Faunalaan. Bussen rijden tijdelijk een andere route.

Door Katja Torbijn

Waarom is de busbaan buiten gebruik tijdens de werkzaamheden?

Het is praktisch en logistiek niet mogelijk om de busbaan om te bouwen naar een gecombineerde bus- en trambaan als deze baan in gebruik is door busverkeer. De aannemer werkt immers op deze busbaan, met allerlei machines en bouwmateriaal. Dura Vermeer voorkomt dat bouwverkeer over de lokale wegen van Uithoorn rijdt door de busbaan ook als bouwroute te gebruiken. De afsluiting van een deel van de busbaan betekent een tijdelijke omleiding voor het busverkeer.

Hoe loopt de omleidingsroute van de bussen?

In de eerste fase (januari-juli 2022) is de omleidingsroute voor bussen vanaf halte Uithoorn Centrum via de Amsterdamseweg, de Wiegerbruinlaan en de Alfons Arienslaan (of andersom). Dit is de groene route op de plattegrond. In de tweede fase (augustus 2022-juni 2023) is de gekozen route vanaf het busstation via de Boerlagelaan, de Koningin Maximalaan en de Faunalaan naar de busbaan (of andersom). Dit is de oranje route op de plattegrond. Het busstation blijft altijd in gebruik, wel zijn hier werkzaamheden van maart tot september 2022.

Waarom rijden bussen tussen januari en juli 2022 niet door tot het busstation?

Bij de aanleg van de Uithoornlijn zijn heel veel partijen betrokken, ieder vanuit zijn eigen rol en expertise. In opdracht van de Vervoerregio bouwt Dura Vermeer de tramlijn. De gemeente Uithoorn denkt mee vanuit hun kennis en ervaring over Uithoorn zelf. De busvervoerders zijn verantwoordelijk voor de dienstregeling en het rijden van de bussen. Hoewel het project de omleiding veroorzaakt met de werkzaamheden, hebben wij zelf geen bussen in beheer. De vervoerders hebben afspraken gemaakt met de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Utrecht over de dienstregeling, onder meer over de aansluiting van bussen op andere buslijnen of de trein. Op doordeweekse dagen lukt het lijn 130 vanwege de omleiding niet om op tijd bij het busstation te komen en een tijdige aansluiting te hebben op de trein vanaf station Breukelen. Daarom rijdt de bus op doordeweekse dagen niet verder dan halte Guido Gazellelaan. Hier kun je overstappen op andere buslijnen. Vragen over de dienstregeling, rijtijden en overstaplocaties kun je daarom stellen aan Syntus Utrecht.

Meer weten?

Bekijk onderstaande video over de laatste digitale bewonersbijeenkomst of kijk op Uithoornlijn.nl