Afbeelding
maandag 15 mei 2023

Geen Innovation in Politics Award voor de OV-coach, wel een mooie plek

Jasmijn van Engelen

Warschau: 11 mei 2023. Hoewel het even balen is dat de OV-coach niet heeft gewonnen tijdens de Innovation in Politics Awards zit programmamaker Willeke Passmore met trots in de zaal van de uitreiking. ‘Dat we zo ver zijn gekomen, als één van de tien beste projecten op het gebied van Social Cohesion (verbinding in de samenleving, red.) is een prachtig resultaat. We mogen heel tevreden zijn dat we hier zijn en een plek hebben tussen de beste ideeën uit heel Europa.’

De organisatie

De Innovation in Politics Awards is een particuliere, onpartijdige organisatie die wordt ondersteund door een Europese groep bezorgde burgers uit een breed politiek spectrum Sinds 2017 reikt de Innovation in Politics awards uit voor creatieve, moedige politici en hun innovatieve projecten. Een jury van meer dan duizend Europeanen beoordeelt inzendingen, waarbij er tien projecten per categorie een nominatie ontvangen. Er zijn acht verschillende categorieën. De omschrijving van de categorie Social Cohesion, de categorie waar de OV-coach genomineerd was, is als volgt: we eren politiek werk dat zorgt voor een positieve levensstandaard voor alle leden van een gemeenschap, inclusief moderne gezondheidsdiensten, een veilige leefomgeving en toegang tot cultuur en kunst – voor alle burgers, of ze hier nu geboren zijn of niet.

OV-coach

De OV-coach is een project van de Vervoerregio Amsterdam. Iedereen vanaf twaalf jaar die zelfstandig wil leren reizen kan gratis gebruik maken van een OV-coach. Die coaches helpen deelnemers bij het plannen en oefenen van je reis. Zo kunnen zij wennen aan het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld als je wel een bepaalde route met het openbaar vervoer wil reizen, maar niet precies weet hoe het werkt. Of het spannend is vanwege de drukte of een onbekende route. De OV-coach heeft al meer dan vijfhonderd mensen met een mobiliteitsbeperking geholpen om zelfstandig te reizen. Bijna 90% blijft dat ook doen na het traject.

Willeke en haar collega's op het gala.

Blijven inzetten voor reizigers

Ondanks dat de OV-coach niet heeft gewonnen, blijft het enthousiasme bij de stagiairs en medewerkers volop aanwezig. Voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam Melanie van der Horst: ‘Ik ben heel trots dat we bij de genomineerden zaten. Dit project is heel belangrijk voor het toegankelijk houden van het openbaar vervoer. Iedere inwoner moet de kans krijgen om te reizen naar werk, sport, vrije tijd en sociale contacten. Voor reizigers die het openbaar vervoer spannend vinden is de OV-coach net die helpende hand. Iemand leert zelfstandig reizen. Niet voor een maand of voor drie maanden, maar voor de rest van diegene z’n leven. Dat is prachtig, dus we gaan dus gewoon door met het project.’

Ben je ouder dan twaalf jaar, woon je in één van de gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam en wil je hulp bij het zelfstandig leren reizen? Vraag dan een OV-coach aan via ov-coach.nl of bel 020 308 45 00 (gratis).