Afbeelding
dinsdag 28 februari 2023

Fietsenstalling IJboulevard is open

Jasmijn van Engelen

Hoera! Fietsenstalling IJboulevard is open. De ondergrondse stalling ligt in het water aan de achterkant van station Amsterdam Centraal en heeft plek voor ongeveer 4.000 fietsen. Eind januari opende fietsenstalling Stationsplein aan de voorkant van het station. Die stalling heeft 7.000 plekken. In totaal heeft Amsterdam er dus ongeveer 11.000 nieuwe fietsparkeerplekken bij. Plus een prachtige boulevard waar je op kunt wandelen en genieten van het uitzicht over het IJ.

Door Amsterdam.nl

Met de komst van de nieuwe ondergrondse stallingen verdwijnen de fietsenrekken op straat. Ook de Fietsflat is gesloten. Zonder fietsenrekken is de straat beter schoon te houden, het is opgeruimd, overzichtelijk en veilig.

Over de stalling

De nieuwe IJboulevardstalling heeft twee bovengrondse hoofdingangen waar u met uw fiets naar binnen kunt en twee ingangen alleen voor voetgangers. Bij de ingangen kunt u op digitale borden zien hoeveel parkeerplekken er nog vrij zijn. In de stalling zelf is met lampjes aangegeven waar nog plek is. Ook hangt er in de stalling een scherm met treintijden. Voor ieders veiligheid is er een beheerdersruimte bij de ingangen. De beheerders zijn aanwezig tijdens de openingstijden.

Bijzondere fietsen en scooters

In de IJboulevardstalling zijn ook rekken voor bredere fietsen, bijvoorbeeld fietsen met een mandje of krat voorop. De vakken met die rekken hebben aparte kleuren. Bakfietsen, fatbikes en scooters kunnen niet in de stalling parkeren. Zij kunnen terecht in de speciaal aangegeven vakken op de De Ruijterkade. Driewielers, bakfietsen en fatbikes kunnen ook parkeren in de stalling Stationsplein Oost. Deze stalling ligt op de begane grond; u hoeft dus niet naar beneden met uw fiets.

Duurzaam en vriendelijk voor de onderwaterwereld

Voor de stalling zijn zoveel mogelijk natuurlijke en herbruikbare materialen gebruikt. Zo is er voor een deel van het plafond hout gebruikt en voor een ander deel gerecycled kunststof. Door slim te ontwerpen, is er ook minder materiaal gebruikt. Aan de buitenkant van de stalling zijn korven in het water geplaatst. Daar kunnen vissen in schuilen. Er is speciaal opgeruwd beton gebruikt om mosselen en planten te helpen groeien.

Boulevard

Bovenop de fietsenstalling ligt een boulevard. Een prachtig gebied van 6.000 vierkante meter, gemaakt om te wandelen en te genieten van het weidse uitzicht over het IJ. De werkzaamheden zijn nog bezig, maar de verwachting is dat de boulevard in april helemaal af is. Het wandelgebied met tegels en zitbanken van natuursteen ligt er al mooi bij. Over de hele breedte van de boulevard is een houten trap en vlonder gemaakt om aan het water te zitten.

Openingstijden en tagsysteem

De openingstijden van de stalling zijn als volgt:

  • Maandag t/m vrijdag – 7.00 uur tot 24.00 uur
  • Zaterdag – 8.00 uur tot 24.00 uur
  • Zondag – 9.00 uur tot 24.00 uur

U kunt in deze stalling in- en uitchecken met de OV-chipkaart en met de fietstag.

Tarieven

De 4 stallingen op Centraal Station worden beheerd door de NS. Net als bij andere stationsstallingen betaalt u bij deze nieuwe stallingen elke eerste 24 uur niets. Daarna betaalt u € 1,35 per 24 uur.

Haal uw fiets op tijd op

Vanaf 13 maart worden alle fietsenrekken en fietsen aan de achterkant van het Centraal Station stap voor stap weggehaald. Houd de gele borden bij de rekken in de gaten: daarop staat precies wanneer de rekken en fietsen worden weggehaald. De fietsflat is sinds 30 januari gesloten, maar u kunt uw fiets daar nog wel ophalen. Dat kan tot en met vrijdag 24 februari. Fietsen die niet worden opgehaald, gaan naar het Fietsdepot.