Afbeelding
donderdag 7 maart 2024

Proef in Amsterdam-Noord voor verbetering fietsbeleving in tunnels

Niels Boszhard | Vervoerregio Amsterdam

Op 28 februari 2024 zijn in vier tunnels in Amsterdam Noord tijdelijke aanpassingen gedaan, gericht op het verbeteren van de tunnelervaring voor fietsers. Fietsplatform Amsterdam Bike City (ABC) van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam deed deze proef in samenwerking met mobiliteitsbureau Goudappel. Hun inzending Tunnelvisionair was winnaar van het ABC Innovatielab waarin we op zoek gingen naar innovatieve oplossingen om fietsers een veiliger gevoel te geven.

Uit een eerdere vragenlijst onder bewoners bleek dat sommige tunnels in Amsterdam Noord als onprettig werden ervaren. Met deze proef wilden ABC en Goudappel onderzoeken of aanpassingen in geur, licht, geluid en gevoel konden bijdragen aan een aangenamere tunnelervaring. Vier tunnels werden voor één dag aangepast, elk met een specifieke aanpassing om een zintuiglijke ervaring te creëren voor de mensen die voorbij kwamen.

Een betere beleving door kleurlampen, vogelgeluiden, sinaasappelgeur en wind?
In een van de tunnels stonden kleurige lampen. Een lichte omgeving wordt namelijk prettiger ervaren dan een donkere en kleur zorgt voor meer sfeer. In de tweede tunnel werden vogelgeluiden afgespeeld, omdat mensen rustiger worden van natuurlijke geluiden. De derde tunnel kreeg een subtiele sinaasappelgeur. We hebben daarvoor gekozen omdat mensen bij frisse geuren denken aan een schone plek. En als je aan schoon denkt, denk je aan veilig. In de laatste tunnel zorgden ventilatoren voor een zacht briesje. Want wind mee voelt altijd lekker!

Tijdens de testdag werden fietsers uitgenodigd om door de tunnels te rijden en hun ervaringen te delen. Het doel van de proef is om inzicht te krijgen in hoe tunnels verbeterd kunnen worden om zo het algemene veiligheidsgevoel van fietsers te verbeteren.

 

Projectleider van de gemeente Amsterdam Pepijn Verpaalen benadrukt het belang van het veiliger maken van tunnels om zo het aantal fietsers te vergroten en het veiligheidsgevoel te verbeteren. Gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam nemen de uitkomsten van de proef mee in verdere verbeteringen van fietstunnels in de regio.

ABC Innovatielab: lessen leren door testen op kleine schaal
Amsterdam Bike City deelt en ontwikkelt kennis over fietsen. Het Innovatielab zoekt naar praktische ideeën die onderzocht kunnen worden in de stad. Door op kleine schaal proeven uit te voeren, worden lessen geleerd. De jury koos voor de Tunnelvisionair omdat er nu weinig bekend is over de invloed van zintuigen bij de beleving in fietstunnels. Door deze proef krijgen we de eerste inzichten waar op doorgegaan kan worden.