Afbeelding
donderdag 15 februari 2024

Nieuwe fietsbrug en doorfietsroute langs Zwarte Gouw: Samenwerking voor fietsvriendelijk Amsterdam-Noord

Niels Boszhard | Vervoerregio Amsterdam

Op een natte en grauwe donderdagochtend, de 8e februari, werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de fietsvriendelijkheid van Amsterdam-Noord. Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio, en Yassmine el Ksaihi, stadsdeelbestuurder van stadsdeel Noord, waren verheugd om het resultaat van een vruchtbare samenwerking te presenteren.

Binnen de Vervoerregio wordt op dit moment hard gewerkt aan de aanleg van een uitgebreid netwerk van MRA-doorfietsroutes. Deze routes, bedoeld voor langere afstanden binnen de Metropoolregio Amsterdam, bieden een aantrekkelijk alternatief voor autoritten in een regio die steeds drukker wordt. De recent vernieuwde Zwarte Gouw, een fietsroute van ongeveer 2 kilometer lang, is nu onderdeel van dit ambitieuze doorfietsnetwerk.

Ondanks de dreigende wolken en het druilerige weer kon niets de feestelijke sfeer verpesten.
Bij de opening van de brug werden enthousiaste en lovende woorden uitgesproken over het nieuwe bouwwerk. Met brede glimlachen van oor tot oor bewonderden Marja en Yassmine de indrukwekkende brug. Plotseling raasde er een racefiets voorbij, als levendige illustratie van de snelle nieuwe verbinding die de brug vormt.

Bekijk hier de opening van de fietsbrug:

Als cruciale verbinding tussen Amsterdam en noordelijke gemeentes zoals Purmerend en Edam-Volendam vervuld de Zwarte Gouw een strategische rol. Het fietspad en de brug waren toe aan onderhoud, wat resulteerde in een gezamenlijke investering van de Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio om de route te verbeteren volgens de hoge kwaliteitseisen van het MRA-fietsnetwerk.

De Zwarte Gouw vormt slechts een van de vele projecten binnen het MRA-doorfietsroutenetwerk, een ambitieus initiatief dat de mobiliteit in de regio drastisch zal verbeteren. Met de steun van de Vervoerregio en de gemeente Amsterdam blijft de toekomst van fietsen in Amsterdam-Noord helder en veelbelovend.