Afbeelding
maandag 22 juni 2020

Voorzitter Sharon Dijksma wil meer steun voor ov binnen de Vervoerregio Amsterdam

Hilde Postma

Voorzitter van de Vervoerregio Sharon Dijksma hoopt dat er snel meer reizigers worden toegelaten in het ov in Amsterdam en omstreken. Ze gaat ook opnieuw met het Rijk om de tafel om bovenop de al toegezegde 1,5 miljard euro meer geld te vragen om ook volgend jaar het ov te ondersteunen. Dat zei Dijksma in het AT5-programma Park Politiek.

De bezetting in het ov mag voorlopig niet hoger dan 40 procent zijn, zodat reizigers genoeg afstand kunnen bewaren. ´Voor Amsterdam is het van cruciaal belang dat mensen het ov gebruiken. Als iedereen met de auto gaat, is daar de plek gewoon niet voor´, zei Dijksma.

Groeiambities

De 1,5 miljard euro noemt Dijksma een ‘fantastisch bedrag’, maar is volgens haar niet voldoende. ´Het zal niet voldoende zijn en tekorten bij vervoerders tot gevolg hebben in een tijd waarin ze eigenlijk al te weinig geld hadden voor alle groeiambities. Die zijn er met name in de grote vier steden.´

Aantal passagiers opvoeren

Het kabinet heeft ook aan het RIVM en het Outbreak Management Team gevraagd of het aantal passagiers kan worden opgevoerd. De maximale bezettingsgraad van 40 procent in het ov is nog niet bereikt. Nadat sinds 1 juni de normale dienstregeling weer wordt gereden en er in heel Nederland versoepelingsmaatregelen zijn ingevoerd, zijn er wel steeds meer reizigers in het ov. Vorige week waren er ongeveer tweederde minder reizigers dan in dezelfde periode een jaar eerder. Op het hoogtepunt van de coronacrisis daalde het aantal dagelijkse passagiers naar ongeveer 10 procent van het normale gemiddelde.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

23 juni 2020 | 10:29

Alain

Files zijn iets uit het verleden, johan.

23 juni 2020 | 09:40

johan siemons

even langs Deze weg….de file over de electrisch aangdreven bussen kan niet/niet worden gevonden . hoe nu verder ?

Wil je dit bericht delen?