Afbeelding
woensdag 10 juli 2019

Ritprijs buslijn 55 aangepast, reizigers gecompenseerd

Saskia Neijzing

Het tarief voor buslijn 55 tussen Westwijk en Station Amsterdam Zuid wordt per 5 augustus aangepast. Dat maken de Vervoerregio Amsterdam en GVB bekend. Daarnaast krijgen reizigers die op saldo en vol tarief reisden het verschil met het nieuwe tarief, dat zij sinds 3 maart jl. hebben betaald, vergoed. Dit bedrag kan tussen 1 september en 1 december 2019 opgehaald worden bij een kaartautomaat van GVB.

Als reiziger betaal je voor het aantal gereden kilometers, ook in geval van een (geplande of ongeplande) omleiding. Dat kan minder zijn dan gebruikelijk als de nieuwe route korter is, maar ook meer. In het geval van bus 55 zijn de omstandigheden uitzonderlijk en duurt de omleiding dusdanig lang dat de partijen de reiziger hiervoor bij hoge uitzondering willen compenseren.

Oranjebaan toekomst

In de toekomst rijdt tussen station Zuid en Uithoorn de hoogwaardige Amsteltram. Het traject tussen Zuid en Amstelveen zal in 2020 compleet vernieuwd zijn, het tweede traject - van Westwijk naar Uithoorn - volgt later.

0,35 euro lager

In overleg hebben GVB en de Vervoerregio Amsterdam besloten om het kilometertarief voor bus 55 naar beneden bij te stellen tot 58% van het normale tarief. Hiermee wordt het gemiddelde prijsverschil voor een heen- en terugreis met lijn 55 op saldo 0,35 euro lager ten opzichte van hun reis van lijn 51.

Voordeliger?

Met de aanpassing zijn vrijwel alle saldoreizigers (voltarief) voordeliger uit, tot maximaal 0,80 euro voor een heen-en terugreis. 8% van de saldoreizigers (voltarief) heeft na de verlaging van het tarief nog steeds een nadelig verschil van maximaal 0,15 euro ten opzichte van een (heen- en terugreis met oude lijn 51. Zij kunnen zich melden bij GVB Klantenservice via 0900-8011 of het contactformulier op de website.

In 2020 snellere tramverbinding

De Amstelveenlijn wordt de komende twee jaar vernieuwd zodat reizigers eind 2020 gebruik kunnen maken van een nieuwe, snelle tramverbinding tussen station Zuid en Amstelveen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

14 juli 2019 | 10:55

n-evo

Een vraag waar ik helaas nog geen antwoord op heb gezien: hoe zit het met reizigers van 69? Die lijn rijdt inmiddels ook al een jaar een forse omleiding en dat blijft voorlopig nog wel zo. Betalen mensen daar nu ook al die tijd al een hogere ritprijs?

17 juli 2019 | 11:36

Renske van Bers

@n-evo, Het beleid is dat er voor omleidingen geen vergoedingen betaald worden. Reizigers betalen per gereden kilometer, ook bij omleidingen. De vervoerder moet ook meer kilometers maken. Overigens werkt dit ook de andere kant op. Als een reiziger door een omleiding een kortere route reist, betaalt de reiziger gedurende de omleiding minder. Bij lijn 55 geldt dat de Vervoerregio niet alleen opdrachtgever van GVB is, maar ook van de Amstelveenlijn – de reden van de omleiding. Door deze bijzondere omstandigheden en omdat het om een relatief langdurige omleiding gaat, is besloten om voor lijn 55 eenmalig een uitzondering te maken in het beleid. Groet, Renske

13 juli 2019 | 23:20

Koen

Dat je überhaupt door een omleiding meer zou moeten betalen, is compleet van de zotte.

Wil je dit bericht delen?