Afbeelding
woensdag 19 december 2018

Reizigersstromen van GVB, Connexxion en EBS samen op één OV-dashboard

Renske van Bers

Ik denk dat we vandaag heel wat OV-fanaten blij maken: vanaf gisteren zijn namelijk alle reizigersstromen van GVB, Connexxion en EBS verenigd en te vinden op het OV-dashboard van de Vervoerregio. Initiatiefnemer vanuit de Vervoerregio is Bram Nieuwstraten en ‘bouwer’ Peter Kant van DAT.Mobility realiseerde de site. Peter vertelt meer.

Wat voor cijfers kun je allemaal op de site vinden?

“Allereerst hebben we op de homepage van de site 6 categorieën aangebracht, waar je cijfers over kunt vinden. Dit zijn: reizigersaantallen, punctualiteit, voertuigkilometers, reizigerskilometers, duurzaamheid en klanttevredenheid. Boven deze pijlers kun je de cijfers specificeren en bijvoorbeeld aangeven welke periode je interessant vindt en over welk vervoermiddel of over welke lijn je meer wilt weten. Je kunt dus tamelijk gedetailleerd gegevens opvragen. Tegelijkertijd bewaken we de gevoeligheid en dynamiek van de cijfers door altijd maandgemiddelden te rapporteren.”

OV dashboard

Op het OV-dashboard zijn 6 categorieën aangebracht, waar je cijfers over kunt vinden. Dit zijn: reizigersaantallen, punctualiteit, voertuigkilometers, reizigerskilometers, duurzaamheid en klanttevredenheid.

Voor welke doelgroep is de site?

“Voor verschillende doelgroepen. Zo is deze site voor de Vervoerregio zelf bijvoorbeeld een handige tool om snel inzicht te krijgen in de cijfers van de verschillende vervoerders en deze ook met elkaar te vergelijken. Maar – zoals je net ook al opmerkte – ook OV-fanaten kunnen hier hun hart ophalen. Tot slot heb je nog de reizigers zelf, die het misschien leuk vinden om te kijken of de klanttevredenheids-cijfers over zijn of haar reis overeenkomen met de eigen ervaringen, of die willen weten hoeveel mensen gebruikmaken van ‘hun’ lijn.”

Bestond er al zo’n soort site?

“Er bestaat wel een soortgelijke site die zich ook op de reizigersstromen richt in de omgeving Groningen-Drenthe, maar onze site iets uitgebreider en je kunt iets specifieker info opvragen. Dat komt ook omdat er in Amsterdam en de regio veel meer mensen gebruik maken van het OV en op OV Dashboard de cijfers van drie verschillende vervoerders samenkomen. In de Randstad zijn we dus wel de eerste die deze cijfers openbaar hebben gezet.”

ov dasboard 2

Rechts bovenin de kaart het toverstafje waarmee je een route kunt uitstippelen, waar je vervolgens alle OV-info over ontvangt.

Waren alle vervoerders eigenlijk meteen enthousiast?

“Nou, we moesten wel even goed beargumenteren waarom we al deze gegevens op één site verzameld wilden zien en hoe we bijvoorbeeld voldoen aan de nieuwe regels op het gebied van privacy. Maar het is gelukt en inmiddels is iedereen enthousiast. Het is nu vooral zaak om goed te blijven samenwerken, zodat we maandelijkse weer nieuwe gegevens van de vervoerders kunnen plaatsen en de site dus altijd up to date is.”

En wat vind je zelf het mooiste?

“Het toverstafje in de kaart, haha! Hiermee kun je een traject uitstippelen waar je vervolgens allemaal informatie over krijgt. Je kunt bijvoorbeeld zien welk OV je op deze routes kunt vinden, maar ook hoeveel abonnementhouders er op maandagochtend in de spits, op specifiek dit traject, in een buslijn zaten. Best gaaf toch?!”

Interessant? Neem dan snel een kijkje op de site en laat hieronder in de reacties weten wat je ervan vindt.