Afbeelding
vrijdag 12 april 2019

Planstudie ‘make-over’ Guisweg gestart

Renske van Bers

Onlangs startte officieel de planstudiefase van project Guisweg. Planstudiefase? Guisweg? Projectleider bij de Vervoerregio, Chris Engelsman, neemt ons mee.

Chris, wat houdt dit project in?

“De Vervoerregio houdt zich natuurlijk niet alleen bezig met een betere bereikbaarheid van Amsterdam, maar ook van de regio. De Guisweg (zie kaartje hieronder) stond al jaren op de lijst om verbeterd te worden, mede omdat zich op deze weg een gevaarlijke spoorovergang bevindt waar iets aan gedaan moet worden. Omdat de gemeente Zaanstad hier alleen niet de middelen voor heeft en er ook nog andere partijen (ProRail, de provincie, Rijkswaterstaat en het ministerie) bij de Guisweg betrokken zijn, heeft de Vervoerregio nu als overkoepelende organisatie de rol van ‘trekker’ van de studie aangenomen. En in deze hoedanigheid gaan we samen kijken hoe we de Guisweg het best kunnen verbeteren.”

Kaartje guisweg

Kaartje Guisweg.

Waarom is het zo lastig om hier iets aan te doen?

“Nou, we hebben hier niet heel veel speelruimte. Allereerst moeten we rekening houden met het spoor zelf, daarnaast kruist direct na het spoor de Provinciale weg de Guisweg en direct daarachter vind je weer een woonwijk en een chocoladefabriek. Alle mensen die gebruik maken van dit gebied willen dat vooral blijven doen. De voorkeur gaat nu in ieder geval uit naar een onderdoorgang en de komende twee jaar zullen we onderzoeken wat daar de beste plek voor is.”

Staan er ook nog andere verbeteringen van de Guisweg op de lijst?

“Ja, we willen ook graag een volledige aansluiting van de Guisweg op de A8 creëren, dus ook vanuit het westen. Daarnaast willen we de omgeving van station Zaandijk Zaanse Schans beter op het station en de Guisweg laten aansluiten. Er staan dus de komende tijd nog wel meer deelprojecten op de agenda. En dan is het dus de bedoeling dat er in 2021 een gedegen studieplan ligt. Vooralsnog zullen de gebruikers van de Guisweg dus nog niks merken van de werkzaamheden. Wel zullen we de komende tijd de ervaringen en wensen uit de omgeving inventariseren.”

Heeft u vragen? Stel ze hier.

13 april 2019 | 11:58

johan siemons

overheden en ict . het blijft een moeizaam geheel . zoals andere volgers al hiervoor een tip gaven om googlemaps in te schakelen . en zie … een duidelijk beeld van het kruispunt . waarom dan zo’n onscherp kaartje te “benutten” en ook nog veel te weinig ingezoomd . maar…de overheden gaan vast wel leren van hun zwakke momenten  🙂

13 april 2019 | 12:00

Renske van Bers

@Johan, ik kijk er zo naar. Groet, Renske

12 april 2019 | 20:17

Waterlander

Zoek op ‘Guisweg N203’ op Google maps.

12 april 2019 | 20:03

Tommey

@Albert J. P. Hier is door de kaartenkiezer te snel de Guisweg opgezocht op GoogleMaps.

12 april 2019 | 20:22

Renske van Bers

@Tommey, dat ben ik 🙂 Morgen pas ik het aan! Groet, Renske

12 april 2019 | 16:14

Albert J. P.

Het kaartje geeft niet echt aan waar de overweg is, de ‘pin’ staat op een ander deel van de weg en dat de weg rechts van de rotonde dezelfde naam heeft kun je er niet aan zien. Ik denk dat een screenshot van OpenStreetMap duidelijker is, daar is het spoor beter zichtbaar & staan meer straatnamen op.

12 april 2019 | 15:38

Han Schomakers

@Renske: “zie kaartje hieronder”? Volgens mij ontbreekt het…

12 april 2019 | 15:55

Renske van Bers

@Han, nu wel 🙂 Groet, Renske

Wil je dit bericht delen?