Afbeelding
dinsdag 25 juni 2019

Hoe kan ik bijdragen aan besluitvorming bij de Vervoerregio?

Renske van Bers

Het lijkt soms best moeilijk om als inwoner of reiziger in de Vervoerregio daadwerkelijk gehoord te worden en je steentje bij te dragen aan besluitvorming. Toch kun je bij de Regioraad heel simpel je zegje doen en je opinie een podium geven. Ramon Smit, Bestuursadviseur bij de Vervoerregio, vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

Ramon, stel: ik en mijn buren zijn het niet eens met het geplande besluit waardoor ‘onze’ bus minder frequent gaat rijden. Wat kan ik doen?

“Je hebt een aantal opties. Allereerst zou je een gemeenteraadslid kunnen benaderen. Zeker in een kleine gemeente is een raadslid makkelijk te pakken te krijgen via bijvoorbeeld Social Media of de gemeentesite. Ook zou je kunnen inspreken bij een gemeenteraadsvergadering. Een andere optie is inspraak bij onze eigen Regioraad.”

Zou je nog even kort kunnen toelichten wat de Regioraad ook alweer is?

“Jazeker. De Regioraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de Vervoerregio en bestaat uit 51 vertegenwoordigers van de 15 gemeentes van de Vervoerregio. De besturen van de betrokken gemeenten kiezen zelf hun vertegenwoordigers, vaak zijn dit leden uit de eigen raad. Vervolgens start een Regioraad altijd met een inspraakronde waarbij je als burger twee minuten de tijd krijgt om je klacht, idee of kritiekpunt toe te lichten. Daarna volgt het gedeelte van de Regioraad waarin besluiten vallen en er moties worden ingediend, bijvoorbeeld naar aanleiding van de inspraakronde.”

20170307_9241

De Regioraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de Vervoerregio en bestaat uit 51 vertegenwoordigers van de 15 gemeentes van de Vervoerregio.

En hoe zorg ik ervoor dat ik uitgenodigd word voor deze inspraakronde?

“Dat is heel makkelijk, dat doe je namelijk zelf. Eerst kun je op de site van de Vervoerregio kijken wanneer de eerstvolgende Regioraad plaatsvindt en vervolgens is een simpel mailtje naar het secretariaat van de Vervoerregio voldoende om je voor de inspraakronde aan te melden. Daarna zal ik – of een collega – contact met je opnemen om de gang van zaken uit te leggen en hoor ik graag waar de inspraak over gaat. Uiteraard moet het wel een onderwerp zijn waar de Vervoerregio mee te maken heeft. Ook leg ik uit dat je echt maar twee minuten de tijd hebt, dus dat het wel van belang is om je goed voor te bereiden.”

Mooi natuurlijk zo’n podium, maar gebeurt er daadwerkelijk wel eens wat met de inspraak?

“Natuurlijk! Sowieso is je inspraak nooit tevergeefs, omdat het in het openbare verslag van de raad komt en volksvertegenwoordigers de mening van de burger ter harte moeten nemen.”

Wil je graag zien hoe het er aan toegaat in een Regioraad? Dat kan, want de vergaderingen van de Regioraad zijn online live te volgen, of je kunt de vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune. Voor de inspraakronde moet je je dus wel even aanmelden bij het secretariaat van de Vervoerregio Amsterdam via info@vervoerregio.nl.