Afbeelding
maandag 3 december 2018

Filmpje: Ontruimingsoefening tram 26

Duco Vaillant

Tramlijn 26 is een drukke en hoogwaardige snelle tramlijn van Amsterdam die loopt van CS naar IJburg. Echter, de tramlijn is bij gebrek aan omleidingsroutes ook kwetsbaar en zal met de vele geplande nieuwbouw op IJburg en het Zeeburgereiland een stuk drukker worden. In de serie ‘lijn 26’ volgen we de verbeteringen en verlenging van deze belangrijke tramlijn die gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en GVB gaan doorvoeren.

Het was een vroegertje: reeds om 04.00 uur, afgelopen zondagochtend, ging de wekker om de ontruimingsoefening van tram 26 in de Piet Heintunnel bij te wonen. Met de slaap nog in onze ogen reisden we af naar Centraal Station alwaar er een bus vertrok naar het opstappunt van lijn 26. Reden dat we ons warme mandje in de steek lieten? Nou, deze test vindt maar eens in de paar jaar plaats, waarbij er getest wordt of alle systemen en procedures nog goed werken.

Filmpje

De oefening van afgelopen zondag was extra bijzonder, omdat het niet een normale tram 26 betrof, maar twee trams die aan elkaar gekoppeld waren. In de toekomst zal er namelijk met gekoppelde trams gereden worden. We gingen samen met Manager veiligheid Johan Gort van GVB – en 97 vrijwilligers – op pad. En welke inmiddels bekende Amsterdammer kwamen we onderweg tegen? U ziet het hieronder.