Afbeelding
dinsdag 30 april 2019

Fietsroute Schiphol wordt aantrekkelijker

Lútsen de Jong

Een verbeterde fietsroute moet Schiphol bereikbaarder én aantrekkelijker voor de fiets maken. Martijn Sargentini, Programmaregisseur Investeringsagenda Fiets bij de Vervoerregio Amsterdam, vertelt hoe we dit bereiken.

Er is nu dus wel al een fietsroute vanuit Amsterdam naar Schiphol toch?

“Dat klopt inderdaad. Het is op dit moment mogelijk om vanuit Amsterdam naar Schiphol te fietsen – en andersom -, maar wij vinden deze fietsroute niet zo heel aantrekkelijk en dat willen we dus graag veranderen.”

Zijn er al concrete ideeën om het fietsen van en naar Schiphol aantrekkelijker te maken?

“Zeker! De bestaande route kunnen we verbeteren door het aanleggen van rood asfalt, oversteekjes en shortcuts, zodat je makkelijker en sneller kunt doortrappen. Daarnaast willen we de route aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan de fietstunnel bij de A4. Hier brengen we een vorm van kunst aan op de muren binnen de tunnel. Ook op het deel van de route richting de Zuidas zien we mogelijkheden: hier zijn de prachtige oeverlanden en is het groen.”

Eigenlijk kunnen we dus met relatief simpele ingrepen een mooier pad aanleggen?

“Het scheelt natuurlijk dat er wel al een fietspad ligt, dat we kunnen optimaliseren. Met wat onderhoud en bewegwijzering ben ik ervan overtuigd dat we van deze route iets prachtigs kunnen maken. Verder denken we aan het plaatsen van meer verlichting. De omgeving rondom Schiphol is namelijk redelijk donker.”

Voor wie wordt de vernieuwde fietsroute?

“Deze is vooral interessant voor mensen die werken op Schiphol én bereid zijn iets langer te fietsen, of bijvoorbeeld in het bezit zijn van een elektrische fiets. En natuurlijk mogen ook wielrenners en vrijetijdsfietsers genieten van deze route, er is namelijk een heleboel te zien in het gebied in en rondom Schiphol! Daarbij zou het leuk zijn als vakantiegangers voortaan op de fiets naar Schiphol gaan, maar dat zie ik – met alle bagage – iets minder snel gebeuren.”

De komende tijd houden we in de gaten hoe dit project zich verder ontwikkelt en wat er daadwerkelijk gaat gebeuren met de fietspaden van en naar Schiphol. Wordt vervolgd!

Heeft u vragen? Stel ze hier.

19 mei 2019 | 20:14

Koen

Geen idee hoe dat een reactie is op mijn gezeur, maar oké.

4 mei 2019 | 19:09

Koen

Allemaal leuk en aardig, wat kunst in een tunnel, maar een echte verbetering voor fiets (en bus) zou zijn die rare omweg over de A9 recht te trekken, waarbij de Oude Haagseweg  rechtdoor langs Ibis hotel zo bij het busstation eindigt.

30 april 2019 | 17:53

Aron

Tussen Buitenvelderttunnel en busstation Knooppunt Schiphol Noord.

2 mei 2019 | 09:15

Duco

@Aron
Bedankt! Ik heb het doorgegeven aan mijn collega’s van de gemeente Haarlemmermeer.

2 mei 2019 | 11:10

Duco

@Aron
De melding is te volgen op deze pagina onder meldingsnummer 212900.

30 april 2019 | 17:25

Aron

En aan u zeg ik kijk ook eens naar de bizarre situatie voor fietsers op Schiphol-Oost. Om naar Schiphol-Centrum te komen moet je afslaan en een tunnel in, maar nergens een duidelijk bord te vinden. Rij je door dan loopt het dood. Sowieso één grote planologische ramp, dat gebied.

30 april 2019 | 17:17

Aron

Kan ik vanuit mijn luie stoel op deze manier ook even doorgeven dat er gigantisch veel afval langs de busbaan ligt? Gemeente Haarlemmermeer/Schiphol zouden hier wel eens wat aan mogen doen.

30 april 2019 | 17:36

Duco

@Aron
Om welke stukken gaat het van welke busbanen? Er liggen nogal wat (lange) busbanen in de Haarlemmermeer. Dan stuur ik het door vanuit mijn kantoorbureaustoel. 🙂

30 april 2019 | 15:23

Gerard

Een loflijk streven voor de fietser, maar:??  Wordt er ook rekening gehouden met brom- en snorfietsen? Het is nu nog buiten de Ring A10 maar straks vindt B&W dat ook die paden alleen voor de fietsers zijn. De Auto’s hebben mooie snelwegen maar het gemotoriseerde langzamere verkeer heeft het heel moeilijk om ook zijn weg te kunnen vinden. Dus zorg er voor dat ook snor- bromfietsers en brommobielen een goede route krijgen die blijvend is.

6 mei 2019 | 17:50

Lútsen de Jong

Op dit moment is er slechts binnen de ring A10 in Amsterdam sprake van de maatregel ‘snorfiets naar de rijbaan’. Die regel geldt daarbuiten niet, en dus kan er van de route gebruik worden gemaakt door brom- en snorfietsen.

30 april 2019 | 14:01

Pim

Sargenti is actief in andere commissies, sorry voor de belediging Sargentinis

30 april 2019 | 13:56

Pim

Martijn Sargentini is het broertje van Judith Sargentini (lid euro parlement). Laten we hopen dat Judith geen Europees geld naar haar broertje zijn onderneminkjes stuurt zoals bij de fietsenstalling bij zuid, dat zou ruiken naar belangenverstrengeling. 

Wil je dit bericht delen?