Afbeelding
woensdag 10 april 2019

Fietsenstalling station Noord officieel geopend: Wat vind jij?

Renske van Bers

Hoewel de fietsenstalling in station Noord vandaag officieel wordt geopend, is hij al enkele weken in gebruik. Wat vinden reizigers van de stalling?

Het is dinsdagmiddag als we een kijkje nemen. Erg druk is het niet, hoewel de medewerkers van werk/leerbedrijf Pantar – die de fietsen inchecken – melden dat het in de spits wel behoorlijk doorloopt. Evelyn is in ieder geval blij dat de stalling nu open is. “Deze fiets is van mijn overleden moeder en ik wil dus echt niet dat deze gestolen wordt. Toen de stalling nog niet geopend was, ging ik daarom altijd naar het station lopen. Ik woon redelijk in de buurt en deed er dan ongeveer 10 minuten over. Maar met de fiets is het natuurlijk toch een stuk sneller en dat is wel handig als ik, zoals nu, aan de late kant ben. En als ik dan ook nog weet dat mijn fiets veilig staat en dat er plek is, dan is er eigenlijk geen reden meer om lopend naar het station te gaan.”

Evelyn

Evelyn

Genoeg plekken

Reiziger Fred heeft zijn fiets net bij de mannen van Pantar ingecheckt en wil ook wel wat kwijt over de stalling. “Mooi hoor! Maar zo’n stalling hoort natuurlijk ook wel bij een nieuw station en ik vroeg me al af waarom het zolang duurde voordat ‘íe openging. Maar, niet getreurd, hij is er! Waar ik me overigens wel over verbaas is het inchecksysteem, waarbij je een papieren briefje ontvangt. Dat vind ik een beetje ouderwets.” Over de plekken zelf is Fred wel te spreken. “De ruimte is goed en er zijn altijd genoeg plekken vrij. Hopelijk blijft dat ook zo als na dit artikel iedereen weet dat deze stalling er is, haha.”

Fred

Fred

Niet vlekkeloos

Maarten Bakker, vanuit de Vervoerregio betrokken bij de stalling, verheugt zich op de officiële opening. “Dit is voor ons best een mooi moment, want de weg ernaartoe liep niet helemaal vlekkeloos. Aanvankelijk zou de staling meteen opengaan op 22 juli, gelijk met de opening van de Noord/Zuidlijn. Dit lukte niet, omdat in 2017 de focus van de bouw vooral op het afronden van station Noord zelf lag. Pas toen de Noord/Zuidlijn reed, ontstond er ruimte om daadwerkelijk met de afbouw van de fietsenstalling aan de gang te gaan. We hebben, als overbrugging, de afgelopen maanden wel fietsrekken geplaatst, maar nu kun je dus eindelijk je fiets bewaakt en overdekt parkeren.” En komt er nog een automatisch inchecksysteem? Maarten: “Dat komt er ook aan! Maar voorlopig doen we het nog even zo, met hulp van Pantar.”

Liv

Liv

Handig

Tot slot wil ook Liv – op de foto boven dit artikel – best even kort geïnterviewd worden over de nieuwe stalling. “Maar wel snel hoor, ik mag niet te laat op school komen!” Wat vindt ze van de nieuwe stalling? “Handig! Ik gebruik de stalling tegenwoordig bijna iedere dag. Voorheen zette ik mijn fiets boven op straat, maar dit is toch een stuk veiliger. Bovendien is de eerste 24 uur gratis, ook fijn als je scholier bent. Of ik nog een puntje van kritiek heb? “Mmm…. even denken. Nou, als ik een fiets bij me heb met een breder stuur, blijft hij wel eens haken in het stuur van de fiets die ernaast geparkeerd staat. En ik ben niet zo’n fan van de plekken bovenin het rek, maar dat is persoonlijk. Over het algemeen ben ik gewoon blij dat de stalling er nu is!”

Stalling

Er is plek voor 1300 fietsen. Daarnaast wordt de stalling 24/7 bewaakt, is de stalling de eerste 24 uur gratis en ben je vanuit de stalling zo op het perron.