Afbeelding
dinsdag 20 juli 2021

De mooiste fietsroutes door en rond Amsterdam

Hilde Postma

Fietsen is ‘hot en happening’ geworden tijdens de coronacrisis: we zijn massaal aan het fietsen geslagen. Daarom schreven we vorig jaar juni dit artikel over de mooiste routes door de Vervoerregio Amsterdam. Omdat het nog steeds lekker is de fiets te pakken met het mooie zomerweer, nemen we jullie nog een keer mee op deze mooie tochten.  

Van Amsterdam via Durgerdam naar Marken: 48km

Een mooie zomerse route langs het water! Via het pittoreske dijkdorpje Durgerdam slinger je aan de ene kant langs de karakteristieke huizen, aan de andere kant heb je uitzicht op het IJmeer. Vanaf Durgerdam rijd je rechtdoor en volg je de Uitdammerdijk. Links zie je het Kinselmeer liggen. Via de Zeedijk steekt je over naar Marken: hiermee ben je ongeveer een uur onderweg. Als je daarna nog energie hebt, kun je de veerboot naar Volendam nemen. Vanaf daar fiets je in een kleine anderhalf uur terug naar Amsterdam.

Het open veenland van de Rondehoep: 18.2 kilometer

Deze route heeft alle ingrediënten voor een prachtige tocht in zich. Je fietst langs slingerende veenriviertjes als de Waver en de Bullewijk, en langs moerassen van de Botshol. Onderweg zie je het open veenland van Polder de Rondehoep en de Bovenkerkerpolder. Je passeert ook de twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort Botshol en Fort Waver-Amstel. De Rondehoep is in de wintermaanden een belangrijk foerageergebied voor kol- en rietganzen, lepelaars uit het Naardermeer en voor purperreigers en zwarte sterns uit de Botshol. Deze route start bij de brug over de Amstel in Ouderkerk aan de Amstel (knooppunt 62).

Het Amsterdamse Bos door: 14 tot 28 km

Het Amsterdamse Bos is altijd een aanrader. er ligt meer dan vijftig kilometer aan fietspaden door het bos. Aan het begin van het park kun je verschillende routes pakken: Er is een route van 14 kilometer die je langs de mooiste plekjes van het Amsterdamse Bos leidt: daarvoor moet je de rode paaltjes volgen. Zonder stops doe je hier een krap uurtje over. Maar je kunt ook de route van 2 uur nemen. In ‘normale tijd’ kun je wat eten of drinken bij een van de twee boerderijen in het bos, maar gedurende ‘coronatijd’ is het altijd handig zelf wat bij je te hebben. Als je vanuit het centrum van Amsterdam moet komen, fiets je er ook nog eens door het mooie Vondelpark heen.

Van Amsterdam naar het strand: 76 km
Mooi weer en zin in een langere tocht? Stap op de fiets richting het strand! Vanaf Amsterdam fiets je via Ruigoord naar de Amsterdamse weg. Hier fiets je langs Park Spaarnwoude en houd je het Noordzeekanaal aan je rechterhand. Net voor IJmuiden sla je linksaf om door het mooie duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland te fietsen. Je kunt vanaf hier rechtstreeks richting Bloemendaal rijden, of de borden met fietsknooppunten in het nationaal park volgen. Vanaf Bloemendaal is het nog een klein stukje naar Zandvoort. Hier kun je picknicken aan het strand voor je terugkeert naar huis.

Rond het Twiske 25 km

In het oude veengebied van Waterland ligt het Twiske. In het midden daarvan ligt de Stootersplas, ontstaan door zandwinning voor het gebied rond de Coentunnel. Vanuit Amsterdam-Noord fiets je naar Landsmeer. Daarvandaan rijd je langs de rand van het Twiske naar het noorden. Bij Den Ilp steek je over en kom je uit in het natuurgebied. In het natuurgebied kun je de informatieborden volgen voor een fietsroute. Als je dat leuker vindt, kun je ook afstappen en een wandeling maken. Onderweg kun je picknicken aan het water of op een strandje. De noordkant van het Twiske is vooral voor natuurliefhebbers, de zuidkant meer voor watersporters. Voor de route zie: https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-rond-het-twiske/

Voor de liefhebbers: heel Nederland door!

Eén van de mooiste fietsroutes door de Vervoerregio is de LF7: de Oeverlandroute, die van Alkmaar naar Maastricht leidt. De route kronkelt voornamelijk langs de rivieren van Nederland en fietsen langs het water is een van de leukste manieren om te genieten van ons vlakke en waterrijke land. De wolkenluchten spiegelen zich in het water, vanaf de dijken heb je weids uitzicht, en langs de kronkelende rivierlopen is het landschap vanuit steeds een andere hoek te zien. De LF7 Oeverlandroute kronkelt 385 kilometer lang tussen Alkmaar en Maastricht: het is een perfecte route voor een meerdaagse fietstocht. Maar je kunt natuurlijk ook alleen het stuk door of rond de Vervoerregio doen: dan passeer je het Uitgeestermeer, de Zaan, het IJ, de Amstel en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Voor wie zin en uithoudingsvermogen heeft, kan daarna de Betuwe nog doorkruisen en genieten van het rivierenlandschap daar. De echte diehards kunnen doorrijden tot Brabant – waar de oevers van de Dommel en het Eindhovens Kanaal te zien zijn, en via het ‘witte stadje’ Thorn en het Belgische dorp Kessenich passeer je zowel de Nederlandse en Belgische Maasoevers – tot aan Maastricht. Onderweg fiets je ook langs de vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een uitgestrekt gebied van dammen, dijken, gemalen en sluizen, beschermd door de vele forten. Een prachtige fietstocht voor een vakantie!

https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes/lf7-oeverlandroute