Afbeelding
woensdag 11 maart 2020

Beats en brommers tijdens de Week van het Verkeer

Hilde Postma

De muziek start. Snelle beats, afgewisseld met technogeluiden en gepitchte flarden zang vormen de basis voor de act van de mannen van 155. De spectaculaire breakdance-act van 155 bezoekt Praktijkschool De Linie in Hoofddorp om de Week van het Verkeer in de regio Amsterdam in te luiden. De week, die nog tot vrijdag 13 maart duurt, is bedoeld om kinderen, ouders en scholen extra verkeersbewust te maken.

door Jessica Vlastuin

Leer, bromfietsen en heel veel vette ‘moves’

De spectaculaire breakdance-act verrast de scholieren van Praktijkschool De Linie in Hoofddorp. In de gymzaal hebben zo’n 120 leerlingen zich verzameld  als de dansers van 155 opkomen. Ze dragen helmen, zijn compleet gehuld in motorpakken en rijden op… piepkleine, elektrische motortjes. Op het geluid van de muziek passeren ze elkaar rakelings, maken cirkels en hoeken en af en toe komen ze van hun motortje af om elkaar uit te dagen met spectaculaire breakdance-moves. Het is grappig, het is indrukwekkend en er is ruimte voor een kleine verkeersboodschap: ‘Hou je handen aan het stuuuuuuur’ en ‘Kijk links-rechts-links-rechts’. Het gezelschap weet wat lol maken is, maar vertelt na afloop ook dat het verkeer een serieuze aangelegenheid is. Net als dansen trouwens, want daar willen de leerlingen van alles over weten: ‘Ben je wel eens op je plaat gegaan?’ en ‘Heb je wel eens iets gebroken?’ zijn enkele vragen vanuit de zaal. Zoë blijft nog even hangen terwijl haar klasgenoten al terugkeren naar de lokalen: ‘Ik vond de trucs leuk, en dat de dansers zo gek deden.’ Vanuit de zaal roept een leerling de dansers toe dat hij het optreden ‘Zo gaaf!’ vond.

De mannen van 155 tijdens hun act.

Foto: Jessica Vlastuin

Dode hoek

Op de Linie staan deze week ook verschillende andere verkeersactiviteiten op de planning, net als op andere scholen in de regio Amsterdam. In het primair onderwijs richten de lessen zich bijvoorbeeld op het leren herkennen van verkeersborden, het opdoen van praktische fietsvaardigheden en het kennismaken met de risico’s van de dode hoek.

Bewustwording

De lessen in het voortgezet onderwijs zetten vooral in op bewustwording. Want hoe gedraag je je in het verkeer en hoe zorg je ervoor dat je je niet laat afleiden?

Een piepklein elektrisch motortje.

Foto: Jessica Vlastuin

Positieve impuls

Ruim zestig basisscholen en acht scholen voor voortgezet onderwijs proberen op deze manier om verkeerseducatie een positieve impuls te geven. Op Praktijkschool Uithoorn is verkeerswethouder Hazen uitgenodigd om het belang van verkeersveiligheid te benadrukken. Hij is ook aanwezig bij het optreden van 155 op de school. Zou hij… een beetje motor kunnen rijden?

‘Kijk links-rechts-links-rechts’, is een van de boodschappen.

Foto: Jessica Vlastuin