Afbeelding
maandag 7 oktober 2019

2 november: Inschuiven dakdeel Zuidas en jij kunt er bij zijn!

Renske van Bers

In de nacht van 1 op 2 november is het zo ver: bij station Amsterdam Zuid schuift dan een gigantische betonnen plaat door de A10 en het spoor. Dit is het eerste dakdeel van de toekomstige nieuwe tunnel onder het station. Je bent van harte welkom, maar schrijf je wel even in op Zuidas.nl.

Tekst Saskia Blaas, Zuidas.nl

Bouwcombinatie ZuidPlus schuift ‘s nachts 3 miljoen kilo beton op zijn plek: onder de treinsporen 2 en 3. De af te leggen afstand is 75 meter. Dat lijkt misschien niet veel, maar omdat het millimeterwerk is, gaat het heel voorzichtig. Met duwvijzels over vier schuifassen schuift de 70 meter lange plaat zo’n 6 meter per uur vooruit. Voor het zover is, wordt vrijdagavond de baan vrijgemaakt door de zuidzijde van de A10 Zuid af te graven en de perrons te verwijderen.

Live

Wil je het schuiven van het spoordek live meemaken, dan kan dat. En wel in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 november. Er wordt een kijkplek ingericht vanaf een perron op het station. De ruimte is beperkt, daarom is inschrijving verplicht. Dat kun je doen op Zuidas.nl. Zonder bewijs van inschrijving word je niet toegelaten. Wees er dus snel bij, want vol is vol. Je kunt je inschrijven voor een specifiek uur ‘s nachts. Elk bezoek duurt 30 minuten. Vanaf het perron (dat verder voor iedereen is afgesloten) heb je goed zicht op de werkzaamheden. Daarnaast krijg je ter plaatse een toelichting.

…en kom op de fiets

Leuk natuurlijk zo’n evenement, maar hoe kom je er? Nou, in ieder geval niet met de auto, want je gaat juist kijken naar een gapend gat in de A10. De A10 is afgesloten tussen knooppunt Badhoevedorp en toerit S109. Er rijden ook geen treinen. Hoe dan? De fiets is het makkelijkst, ook ‘s nachts. Parkeer je fiets op de daartoe aangewezen plek rond het station Zuid. Maar alsjeblieft:  probeer het niet met de auto.

Van Pinksteren naar Halloween

Aanvankelijk zou het eerste deel van het dak van de extra reizigerstunnel – de Brittenpassage – tijdens het Pinskterweekend in juni naar zijn plek schuiven. Helaas moest deze gebeurtenis worden afgeblazen, omdat het bouwen van de fundering niet op tijd klaar was. Hiervoor is toen het Pinsterweekend gebruikt. En er was dus een nieuw, extra weekend nodig voor het inschuiven zelf. In plaats van met Pinksteren gebeurt dat nu dus met Halloween. Hoewel de fundering er nu stevig bij ligt, blijft dit schuiven een technische uitdaging. Er kunnen altijd zwaarwegende redenen in de uitvoering zijn die doen besluiten het evenement kort van tevoren af te blazen. Mocht daar aanleiding voor zijn, dan informeert Zuidas.nl je daar uiteraard over en plaatsen we hier een bericht.

Live via de webcam

Kun je er niet bij zijn en ben je wel geïnteresseerd? Het inschuiven van het spoordek en alle voorbereidende werkzaamheden zijn live te volgen via de webcams. Deze laten 24 uur per dag zien wat er gebeurt op de bouwplaats.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?