Afbeelding
maandag 20 mei 2019

Lijn 5 krijgt broertje in de spits

Saskia Neijzing

Het is druk op tramlijn 5. Nog drukker dan normaal, sinds de ombouw van de Amstelveenlijn is begonnen. Vooral in de spits op het stuk tussen halte Amstelveen Binnenhof en halte Station Zuid hebben reizigers hier extra last van. GVB komt nu met een oplossing: lijn 6. Deze tramlijn gaat vanaf maandag 27 mei in de spits (7.00-9.30 uur en 15.30-18.00 uur) lijn 5 ondersteunen. We vragen woordvoerder Manon Huisman van GVB naar de ins en outs.

Manon, waarom wordt tramlijn 6 in het leven geroepen?

“We monitoren constant ons openbaar vervoer en stellen bij waar nodig, zeker met nieuwe lijnen en dienstregelingen. Uit reisgegevens bleek dat het in de spits erg druk is op lijn 5. En omdat OV niet in beton is gegoten en de situatie in Amstelveen is veranderd hebben we nu lijn 6 in het leven geroepen. Deze lijn blijft rijden tot de Amstelveenlijn opgeleverd wordt, met uitzondering van de buitendienststelling van lijn 5 komende zomer. Die geldt dan ook voor lijn 6.”

Waarom rijdt de 6 alleen doordeweeks en niet in het weekend?

“Vooralsnog is het in het weekend niet te druk op lijn 5. Mocht dat in de toekomst toch wel gebeuren, dan hebben we nu natuurlijk al wel de oplossing klaarliggen.”

En hoe zit het met mijn aansluiting op station Zuid?

“De overige trams, bussen en metro houden hun dienstregeling. Soms zal de aansluiting dus sneller verlopen, maar er zullen ook gevallen zijn dat het enkele minuten langer duurt.”

Heeft de klacht van de Reizigersadviesraad (RAR) ook meegespeeld in jullie besluit?

“De RAR heeft ons inderdaad een brief geschreven met daarin een aantal bezwaren rondom de OV-situatie in Amstelveen. Wij proberen de reis van onze reizigers altijd zo goed en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Wanneer er vanuit de RAR een melding bij ons binnenkomt dat dit ergens niet goed gaat, gaan wij hier heel serieus mee om. Wij hebben dan ook een prettig gesprek met de leden van de RAR gehad en waar mogelijk hebben we gehoor gegeven aan hun wensen.”