Afbeelding
woensdag 22 januari 2020

Eerste volledig elektrische bus in Amsterdam aangekomen

Hilde Postma

Dit weekend zijn de eerste twee volledig elektrische bussen van GVB in Amsterdam aangekomen. Volgens de planning zullen ze in het tweede kwartaal van dit jaar gaan rijden.

De komende periode worden de bussen getest, net als de laadapparatuur. Daarna gaan de bussen nog niet meteen de dienstregeling in. Eerst moeten de buschauffeurs nog worden opgeleid door GVB.

Honderd procent elektrisch

De twee bussen die dit weekend uit de VDL-fabriek in Roesselaere aankwamen, zijn de eerste in een serie van 31. Ze zijn honderd procent elektrisch. Deze bussen vullen het aantal uitstootvrije bussen in de Vervoerregio aan tot ruim 140. De bussen zullen worden ingezet op lijn 15, 22, 61 en 222.

Uitstootvrij

De bedoeling is dat in 2025 alle Amsterdamse stadsbussen uitstootvrij rijden. ´Hiermee willen we het belang van duurzaam openbaar vervoer in de regio onderstrepen´, aldus Gerard Hellburg, programmamanager van de Vervoerregio. ´Daarom hebben we als Vervoerregio een extra bijdrage voor deze eerste 31 bussen geleverd, net als de gemeente Amsterdam en GVB.´