Afbeelding
dinsdag 8 december 2020

Zuidasdok stort zich in beton

Hilde Postma

Over een smalle bouwweg, die vanaf de Parnassusweg naar het werkterrein loopt, reden betonwagens vanaf 7.00 uur ’s morgens af en aan. Bij elkaar voerden ze maar liefst 250 kuub specie aan. En die moesten ze lossen op een minuscuul werkterrein, ingeklemd tussen de trein- en metrosporen. Rond het middaguur zat de stort erop en begon het uitharden. In de namiddag begon het ‘vlinderen’ (egaliseren) van het beton.

Vlekkeloos

Pal naast het werkterrein reed het openbaar vervoer zijn gewone dienstregeling, waardoor reizigers zomaar getuige konden zijn van dit nauwkeurige stukje werk. ‘De hele betonstort verliep vlekkeloos’, zegt bouwmanager Jeroen Monnik. ‘Op sommige zaken – zoals het weer – heb je geen invloed, maar gelukkig hadden we daar niet over te klagen.’

Voor meer beelden, klik hier

Tweede dakdeel

Zuidasdok bouwt aan de Brittenpassage, de extra reizigerstunnel onder station Amsterdam Zuid. Er wordt nu gewerkt aan het tweede deel van het dak van deze onderdoorgang. Het dakdeel is ongeveer 70 meter lang, 4 meter breed en 1 meter dik. Het eerste dakdeel werd in november 2019 naar zijn plek geschoven.

Derde dakdeel

Rond kerst wordt dit tweede dakdeel met een laag zand bedekt. Rond Pasen 2021 gaat Zuidasdok aan de slag met de fundering van dit stuk dak. Als die fundering klaar is, start de bouw van het derde dakdeel. Zowel het tweede als het derde dakdeel manoeuvreren we in augustus 2021 naar hun definitieve locatie, onder metrospoor 1 en treinspoor 4. Je kunt het bouwproces live volgen via een webcam.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

15 december 2020 | 09:57

Nico Stibbe

hoeveel jaren gaat de bouw duren ?

Wil je dit bericht delen?