Afbeelding
vrijdag 17 januari 2020

Wegdekken viaduct Ouderkerkerlaan ingehesen

Hilde Postma

Na vier nachten buffelen is het zover: de laatste wegdekken bij het viaduct Ouderkerkerlaan liggen op hun plek. Afgelopen weekend werden ze ingehesen.

Het viaduct krijgt steeds meer vorm, zegt wethouder Verkeer Rob Ellermeijer. ‘Uiteindelijk krijgen we een totaal vernieuwd knooppunt met meer busvoorzieningen en fietsenstallingen en een verbeterde overstap met de tram. Met het inhijsen van de wegdekken zijn we weer een stap dichterbij.’

Mega-operatie

Het wegdek ligt op 48 betonnen liggers van 21,6 meter, met een gewicht van 24 ton per ligger. Verder plaatste de aannemer 110 funderingspalen, 140 ton wapeningsstaal en 1100 m3 beton voor de wanden en vloeren. Voor de werkzaamheden is één van de grootst beschikbare telekranen ingezet. Ook deze enorme operatie werd uitgevoerd door aannemer BAM, net als het plaatsen van de fietstunnel eind vorig jaar.

Voorgebouwd in fabriek

De aannemer maakt veel gebruik van ‘prefabricatie’. Dit betekent dat constructie elementen al zijn voorgebouwd in de fabriek. Voordeel hiervan is dat het bouwwerk op locatie snel in elkaar kan worden gezet.

Hierna zal het viaduct opnieuw geasfalteerd worden. Er komt nieuwe bestrating, verlichting en stoplichten. Ook de werkzaamheden bij de fietstunnel worden afgerond.

Groenplan

De gemeente stelt ook een groenplan op voor het opnieuw aanplanten van bomen en struiken. Deze herinrichting van het groen zal als laatste onderdeel uitgevoerd worden. De werkzaamheden duren nog tot oktober 2020.

Het viaduct aan de Ouderkerkerlaan moet op de schop omdat het verkeer in de gemeente Amstelveen de komende jaren zal toenemen, onder meer door de verbreding van de A9. Hiermee vergroot de gemeente de capaciteit van het gemeentelijk wegennet. Het zorgt ook voor een betere bereikbaarheid en doorstroming tijdens  het werk aan de snelweg.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

21 januari 2020 | 21:59

Sibbel

Ik ook.

19 januari 2020 | 15:35

toemie

Jammer, ik mis hier de video(‘s)!

Wil je dit bericht delen?