Afbeelding
vrijdag 10 december 2021

Wat vind jij van het fietsnetwerk rond Schiphol? Laat het ons weten!

Hilde Postma

We schreven het al eerder: er wordt gewerkt aan de verbetering van het fietsnetwerk rond Schiphol. Onderdeel daarvan is een nieuw fietspad van Schiphol Noord naar Schiphol Oost. Meten is weten, daarom wordt er in de maanden januari en februari een effectmeting uitgevoerd.

‘Voor de eerste keer gaan we als Vervoerregio onderzoeken of mensen blijer zijn dan met de nieuwe infrastructuur dan met de oude. We willen ook weten of mensen de nieuwe route weten te vinden – en of dat ten koste gaat van de oude fietspaden’, vertelt Mark Könst, strategisch adviseur Mobiliteitsonderzoek.

Twee metingen

Daarvoor gaat de Vervoerregio onder meer twee metingen uitvoeren. ‘Met de metingen zal op vijf vaste en vijftien tijdelijke telpunten worden geregistreerd hoeveel mensen gebruik maken van het fietspad. We doen dat onder meer met zwarte telslangen die op het asfalt liggen. En we gebruiken op vaste locaties apparatuur die in het wegdek verzonken ligt. Hiermee kunnen we veel meten: onder meer de snelheid, de rijrichting en soms het type fiets (bv een speedpedelec, een bakfiets, een e-bike of een gewone fiets).’

De telslangen die op het asfalt liggen.

Peggy Laurs, directeur Bedrijfsvoering en Financiën van de Vervoerregio, fietste mee met de 'social ride' over de fietspaden rond Schiphol.

Enquête

Daarnaast komt er een enquête waarin mensen hun mening kunnen geven over het fietspad en de verbeteringen daaraan. ‘We willen weten wat de fietsers ervan vinden. In de enquête kunnen gebruikers aangeven welke aspecten ze goed vinden aan het fietspad. En of er zaken zijn die in hun ogen nog ontbreken.’

goinGDutch

De enquête wordt uitgevoerd met de hulp van goinGDutch: de organisatie die het fietsgebruik rond Schiphol promoot. Ook de Royal Schiphol Group, Groot Schiphol Bereikbaar, Ring-Ring en BUAS zijn er bij betrokken, naast de Vervoerregio Amsterdam natuurlijk. Mark: ‘Via Groot Schiphol Bereikbaar krijgen medewerkers rond de luchthaven een mail met de vraag of ze mee willen doen aan de enquête. Mark is natuurlijk ook benieuwd naar de mening van andere mensen die het fietspad gebruiken.

Laat je mening horen

Maak(te) je ook regelmatig gebruik van het fietsnetwerk rondom luchthaven Schiphol? Laat dan je mening horen en doe mee aan de enquête? Kijk hier voor meer informatie!

Of klik hier direct door naar de enquête.