Woensdag 15 maart mogen we naar de stembus voor zowel de provinciale verkiezingen als de waterschapsverkiezingen. Wat er allemaal gebeurt bij de waterschappen vinden kiezers soms moeilijk voor te stellen. En dat de vervoerregio en de waterschappen elkaar tegenkomen al helemaal. Maar niets is minder waar. ‘Weg en water zijn nauw met elkaar verbonden.’ Aldus Daniël Jonkhout van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Drie waterschappen, één regio
Het gebied van de vervoerregio is verspreid over drie verschillende waterschappen: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), waterschap Amstel, Gooi en Vecht en waterschap Rijnland. Al die waterschappen zien er anders uit en hebben een ander bestuur, maar ze hebben een aantal taken gemeen. Deze taken zijn afval water zuiveren, sluizen en gemalen beheren zodat grondwater niet te hoog en niet te laag komt te staan en water ‘gezond’ houden, wat wil zeggen dat sloten en plassen de juiste combi van (voedings)-stoffen bevatten voor planten en dieren. Wat ze nog meer gemeen hebben? Ze moeten dijken en kades onderhouden. En daarom zijn sommige waterschappen ook wegbeheerder. En zo kruisen weg en water elkaar op verschillende manieren.
Klimaatverandering en grondwater
In ons gebied wonen we op veenland. Grondwater is bij de bouw en aanleg van infrastructuur zoals wegen en spoor een grote uitdaging. Zo ook op halte Rietlandpark. Jean-Philippe: ‘Omdat deze halte in een verdiepte ligging onder het grondwaterpeil ligt, is na een heftige regenval het water moeilijk weg te voeren en lopen de installatieputten van de lift en roltrappen vol met water. Hierdoor raken de liften en roltrappen defect. Dat heeft invloed op de toegankelijkheid van ons openbaar vervoersysteem. Water is dan ook een van de onderdelen waar we goed rekening mee houden bij de aanleg en verbetering van weg en spoor.’ Bijvoorbeeld bij het doortrekken van de Amsteltram naar IJburg. Daar wordt op een klein gebied druk gebouwd. De Vervoerregio houdt zich bezig met de bereikbaarheid van de regio en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is betrokken geweest bij het ontwerpproces van IJburg. Op de website valt te lezen dat ‘waterhuishoudkundige criteria een prominente plek’ kregen. Bijvoorbeeld door het ‘vasthouden van gebiedseigen water’ en ‘hoog opgespoten eilanden, om grondwaterproblemen te voorkomen’. Zonder waterschap dus geen extra lange tramlijn.