Foto van tramlijn17 in de Kinkerstraat
donderdag 9 maart 2023

Vertrouwde tramgeluiden terug in de Kinkerstraat: Blij dat ik dat gepingel weer hoor

Quin Biervliet | Vervoerregio Amsterdam

Na meer dan een jaar kunnen Amsterdammers weer van en naar de Kinkerstraat met tramlijnen 7 en 17. Goed nieuws voor reizigers én voor winkeliers in de straat: “Geen trams betekent minder klanten.”

Door Jesler Bos

“Ik ben heel blij dat alles weer rijdt en dat ik dat gepingel van die tram weer hoor. Ik miste dat gepingel en de mensen in de tram”, vertelt Monique Payralbe, eigenaar van bloemenzaak Lanusplant. Maandenlang lag de straat voor haar zaak open en was de tramhalte buiten gebruik. “Nu de straat weer dicht is, zie je ze langzaamaan weer terugkomen, ik ben blij”, aldus de onderneemster.

Ook een stukje verderop bij kookwinkel Meesterslijpers zijn ze opgelucht dat de straat weer grotendeels bereikbaar is: “Was toch wel erg chaotisch. Geen trams betekent minder klanten. Mensen die anders niet konden komen, veel uit Osdorp. De tram is essentieel voor ze en daarom ook voor ons”, vertelt eigenaar Berend de Boer.

De Boer is niet alleen blij vanwege de klandizie, maar ook in verband met de veiligheid. Zo waren het afgelopen jaar regelmatig incidenten in de Kinkerstraat: “De plofkraken hadden denk ik wel met de verbouwing te maken. Er kon geen politie bij komen en scootertjes wel. Je hebt liever een dichte straat dan een straat die open ligt natuurlijk”, aldus de Boer.

Ook op de Ten Katemarkt zijn ze blij met de herinrichting van de straat. “Geweldig: hij rijdt weer, hebben er een jaar op gewacht”, zegt een marktverkoper. Toch heeft hij ook kritiek op het feit dat er minder haltes zijn teruggekomen in de Kinkerstraat. “Er zijn twee haltes vervangen voor één toegankelijke halte”, laat een woordvoerder van de Vervoerregio Amsterdam weten. Daardoor is ook de tramhalte bij de Ten Katemarkt verdwenen: “Jammer van de halte, want oude mensen moeten nu met de rollator en de tassen een stuk lopen. Ik heb daar negatieve geluiden over gehoord”, aldus de marktverkoper.

Toch zijn er ook voorbijgangers die dat juist als positief ervaren: “Zo geniet je meer van de Kinkerstraat. Nu moet je wandelen naar de markt toe. Sommige mensen vinden dat lastig, zeker als hij voor de deur stopte, maar voor de winkeliers wordt de Kinkerstraat gezelliger.”

Foto-afbeelding van tramlijn 17 in de Kinkerstraat

Toegankelijkheid halte

De Kinkerstraat en de kruising met de Bilderdijkstraat is opnieuw ingericht. In dit nieuwe ontwerp is er meer ruimte voor fietsers en voetgangers, is de auto verplaatst naar de trambaan en zijn er nieuwe samengevoegde haltes. De samengevoegde haltes zorgen voor een betere doorstroming én betrouwbaarheid van de tram en voldoen aan de gewenste toegankelijkheidseisen. Reizen is namelijk voor iedereen. Tenslotte verbetert door deze herinrichting het comfort en veiligheid voor de fietsers op een regionale fietsroute.

De gemeente Amsterdam is de opdrachtgever van het project Kinkerstraat. De Vervoerregio heeft een deel van het project bekostigd om onder andere de verkeersveiligheid, doorstroming, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren.