Afbeelding
maandag 13 juli 2020

Tijdelijke extra halte Parnassusweg

Hilde Postma

De Amsteltram krijgt een tijdelijke extra halte tussen station Zuid en Amstelveen Westwijk: de bestaande halte Parnassusweg. Deze halte zal voor dat doel in het weekend van 25 en 26 juli worden omgebouwd, zodat eind 2020 ook de gekoppelde trams van lijn 25 er kunnen stoppen.

De reden om dit nu te doen is dat het Zuidasdok later klaar zal zijn dan gepland. De bedoeling was dat het dok in 2024 klaar zou zijn. Door vertraging in het ondergronds brengen van de A10 wordt dit niet meer gehaald. Jean-Philippe de Lannoy, ambtelijke opdrachtgever van de Vervoerregio Amsterdam zegt: ‘Het project Zuidasdok zou in 2024 klaar zijn met het ten zuiden van de A10 aanleggen van een nieuwe eindhalte voor de Amsteltram op de Schönberglaan. Nu dit later wordt, zitten we wel heel lang in een situatie die niet ideaal is voor de reizigers van de Amsteltram.’

Snel overstappen

Reizigers die vanaf de richting Amstelveen naar station Zuid willen, ‘moeten nu allemaal doorrijden tot de Strawinskylaan en kunnen pas daar uitstappen. Op Strawinskylaan is het daardoor inmiddels ook erg druk aan het worden. We willen de situatie voor reizigers daar verbeteren, en we hebben onderzoek gedaan naar hoe we de verwachte knelpunten in de doorstroming, capaciteit, comfort en veiligheid bij de Strawinskylaan kunnen oplossen. Dat heeft geleid tot het idee de halte bij de Parnassusweg te verlengen, zodat daar straks twee gekoppelde trams kunnen stoppen.’ Jean-Philippe wijst er ook op dat reizigers vanaf de halte Parnassusweg daar het snelst kunnen overstappen op de treinen.

Positieve bijdrage

Een van de belangrijkste maatregelen om van de oude Amstelveenlijn een hoogwaardige tramlijn te maken, was het opheffen van diverse bestaande haltes zodat de gemiddelde rijsnelheid omhoog gaat. Toevoeging van de halte Parnassusweg aan lijn 25 in het Vervoerplan heeft geen significante gevolgen voor de gemiddelde rijsnelheid en exploitatiekosten. De verwachting is dat het juist een positieve bijdrage kan leveren aan doorstroming bij Strawinskylaan doordat reizigers een halte eerder overstappen op de trein.

 

Buitendienststelling

De huidige halte Parnassusweg wordt verbouwd en verlengd in het weekend van 25 juli, als er een buitendienststelling is. ‘Tram 5 rijdt dan niet tussen station Zuid en Amstelveen Stadshart, dus dan kunnen we het werk aan de trambaan goed uitvoeren. Er moeten ook nog een aantal voetgangersoversteken worden aangepast om de halte veilig te bereiken – en een aantal waarschuwingslichten komen. Maar dat kunnen we daarna doen, tijdens de exploitatie.’

Tijdelijk karakter

De halte Parnassusweg is nu niet toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Dat blijft zo, omdat vanwege het tijdelijke karakter van de maatregel een verhoging van de halte naar 24 cm grote gevolgen voor de  inpassing in de omgeving zal hebben en omdat de halte dan ook verbreed moet worden. Dit is kostbaar en vergt een relatief lange uitvoeringstijd voor een tijdelijke maatregel.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

3 augustus 2020 | 19:10

Rob

Kunt u geen tijdelijke eindpunt in de Eduard van Beinumstraat plaatsen? Het wordt dan makkelijker naar de stationshal.

16 juli 2020 | 10:32

Rudie

Ze lopen natuurlijk elkaar in de weg

14 juli 2020 | 17:26

Rudie

Kan dan ook de halte Strawinskylaan verbreed worden?
Nu zitten in- en uit-stappende passagiers elkaar ongelofelijk in de weg.

Wil je dit bericht delen?