Afbeelding
donderdag 15 juli 2021

Tegels testen voor het nieuwe station Zuid

Hilde Postma

Station Amsterdam Zuid is vanaf nu de proeflocatie van de natuurstenen tegels die gebruikt gaan worden in het toekomstige station. Van verschillende soorten grijs natuursteen kijkt de projectorganisatie Zuidasdok hoe ze zich het komende jaar gedragen.

door redactie Zuidas

Er liggen drie proefvlakken: één op het perron, één net voor de ingang van het station op het Mahlerplein en één in de huidige stationspassage. Zo kan Zuidasdok zien hoe de stenen zich gedragen op verschillende locaties. Elk vlak meet ongeveer 3 bij 5 meter en is op het perron en in de passage onderverdeeld in stroken waarin steeds meerdere van de gekozen steensoorten bij elkaar worden geplaatst, zodat het makkelijk vergelijken is. Alle stenen liggen ook meteen in het toekomstige patroon.

Testvlak op het perron

Testvlak in de stationspassage

Duurzamere steensoort

Het team van Zuidasdok maakt uiteraard gebruik van ervaring die op andere stations is opgedaan. Dat er evengoed uitgebreid getest wordt, heeft als reden dat de eisen die aan een steensoort worden gesteld, hoger zijn komen te liggen en verschoven zijn. Zo moet de steensoort niet alleen uitstraling hebben, maar is het tegenwoordig ook belangrijk dat de gekozen steensoort duurzaam is. In een eerder testproces werd de selectie natuursteen al getoetst op technische eigenschappen als sterkte en stroefheid en werd er gekeken naar het effect van vaak gemorste zaken zoals cola, koffie en ketchup.

Testvlak op het Mahlerplein

Weloverwogen keuze

Over een tijdje hebben we een goed beeld hoe onze selecte zich houdt en kunnen we een weloverwogen keuze maken welke tegels we op de grond en wanden van de twee stationspassages gaan plaatsen.