Afbeelding
woensdag 8 mei 2019

Start renovatie stationshal Amstelstation na de zomer

Duco Vaillant

De make-over van het Amstelstation is in volle gang. Inmiddels zijn het busstation, de nieuwe tramhaltes en de fietsenstalling geopend. Na de zomer start de renovatie van de hal van station Amsterdam Amstel. NS heeft hiervoor een overeenkomst met aannemer GeelRonitz Bouwgroep getekend. De renovatie van de stationshal is het derde kwartaal van 2020 gereed.

Het station functioneert in de basis nog steeds prima, maar het aantal bezoekers is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Daarnaast zijn de voorzieningen in de stationshal gedateerd en aan vervanging toe. Reden voor een renovatie en herinrichting van de stationshal.

amsterdamamstel-stationshaloost-doorsnede-256442

Dwarsdoorsnede stationshal Amsterdam Amstel.

Werkzaamheden

De stationshal krijgt een nieuwe indeling. De verlaagde plafonds worden verwijderd waardoor de oorspronkelijke hoogte met inval van het daglicht wordt hersteld. Daarnaast worden alle winkelcasco’s gerenoveerd en voorzien van nieuwe puien. Vervolgens wordt de hal opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleurstelling. De huidige tickets- & servicewinkel wordt verwijderd, zodat de wandschildering van Peter Alma weer geheel zichtbaar is. Deze winkel komt op een andere locatie in de hal terug. Het natuurstenen beeld “Terugblik” van Theo van Reijn, wordt weer op de oorspronkelijke locatie teruggeplaatst. Verantwoordelijk voor het ontwerp is architectenbureau Office Winhov, in samenwerking met Gottlieb Paludan Architects.

amsterdamamstel-stationshaloost-soflattened-545005

Stationshal zoals deze eruit gaat zien richting het Julianaplein. In het hoofdbeeld van het artikel staat een impressie van de stationshal richting de trein- en metrosporen.

Vernieuwing stationsgebied

De renovatie van de stationshal is onderdeel van de grotere vernieuwing van het stationsgebied rondom station Amsterdam Amstel. Sinds 2015 wordt hier gewerkt door gemeente Amsterdam, Vervoerregio, GVB, ProRail en NS. Zo zijn het nieuwe bus- en tramstation inmiddels gereed en wordt er hard gewerkt aan de laatste puntjes op de i van de nieuwe fietsenstalling onder het station. De renovatie van de stationshal is de volgende stap in de ontwikkeling van het stationsgebied.

Historie

Station Amsterdam Amstel dateert uit 1939 en is een rijksmonument. Het station is een ontwerp van de architecten Schelling en Leupen en stedenbouwkundige Van Eesteren. Het rijke materiaalpallet en de monumentale kunsttoepassingen met onder andere wandschilderingen van Peter Alma zijn voor die tijd bijzonder.