Afbeelding
maandag 23 augustus 2021

Snel en makkelijk in- en uitchecken met de fietstag

Hilde Postma

Een nieuwe fietstag maakt het makkelijker voor gebruikers van de Amsterdamse fietsenstallingen om in en uit te checken. De fietsstag is een sticker met een tag, die gekoppeld is aan je ov-chipkaart. Vanaf vandaag is de fietstag te gebruiken in vier stallingen binnen de Vervoerregio: Leidseplein, Beursplein, Reguliersdwarsstraat en Amstelstation. Met de fietstag op je fiets krijg je toegang tot de vier stallingen zonder dat je daarbij een pasje of ov-chipkaart erbij moet pakken. In oktober kun je de tag ook gebruiken in de Strawinskylaan stalling bij station Zuid.

Vandaag werd bij station Amsterdam Amstel de fietstag geïntroduceerd en een nieuwe in- en uitcheckzone geopend. Voorzitter van de Vervoerregio Egbert de Vries en regiodirecteur NS Irma Winkenius waren de eersten die door de poorten reden van de nieuwe in- en uitcheckzone bij de fietsenstalling. De fietstag is geschikt voor fietsenstallingen van de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio én van NS. Met de fietstag – die gekoppeld is aan de ov-chipkaart – kun je nóg gemakkelijker inchecken dan met je ov-pas. De tag is te bevestigen op je fiets en de nieuwe in- en uitcheckzone herkent die automatisch. Reizigers kunnen op die manier direct door lopen.

Meer fietsen dan inwoners

Voorzitter Egbert de Vries van de Vervoerregio: ‘Amsterdam is bij uitstek een fietsstad, met inmiddels zelfs meer fietsen dan inwoners. Die fietsen moeten echter allemaal een plek krijgen en het liefst zonder oponthoud gestald kunnen worden. De huidige in- en uitcheckpoortjes in onze stallingen werken al snel met het gebruik van pasjes, maar nu kun je met één tag in- en uitchecken bij een stalling van de gemeente en van NS zonder een pasje te hoeven pakken. Zo wordt fietsparkeren nog gemakkelijker.’

Gratis voor abonnementshouders

Voor 2,50 euro kun je een fietstag kopen in de genoemde stallingen. De beheerder van de stalling plakt de tag op het frame van je fiets. Abonnementhouders van de fietsenstallingen van Leidseplein, Beursplein, Reguliers en NS Amstelstation kunnen hem gratis laten plakken in de stalling. Pas na 24 uur ga je betalen voor de stalling. De eerste 24 uur is nog steeds gratis. Als je je fiets binnen een etmaal weer ophaalt, kun je nog steeds gewoon doorlopen. Als je geen fietstag of ov-chipkaart hebt, kun je bij de in- en uitcheckpaal met je pinpas contactloos betalen.

Abonnement online koppelen

Uw abonnement kunt u zelf online koppelen aan de fietstag door dit formulier in te vullen. De fietstag wordt dan binnen 3 werkdagen aan uw abonnement gekoppeld.

Drempelloos reizen

NS introduceert de tag dit jaar ook nog in Tilburg. Volgend jaar voegt NS daar nog zeven stations aan toe. De nieuwe in- en uitcheckzones zijn beproefd door reizigers in de stallingen bij station Breda en Harderwijk. Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid Raad van Bestuur:Deze nieuwe innovatie draagt bij aan drempelloos reizen. Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station. We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen. Uit de eerdere proef bleek dat reizigers vooral het gemak van de fietstag waarderen en dat ze het nieuwe toegangssysteem logisch vinden. Ook gaven onze collega’s aan zich door het nieuwe systeem meer te kunnen richten op het helpen van reizigers en beantwoorden van vragen.’