Afbeelding
dinsdag 5 januari 2021

Reparatie dak metrohal Stationsplein

Hilde Postma

Het dak van de metrohal onder het Stationsplein is aan een reparatiebeurt toe. Het dak bestaat uit betondelen en in de naden ertussen zijn kieren ontstaan waar water doorheen komt. De oplossing is: het hele dak van bovenaf blootleggen en de naden dichtplakken. Deze klus wordt gecombineerd met het leggen van nieuwe bestrating. Maandag 4 januari is begonnen met de reparatie.

Het dak van de metrohal ligt onder een groot deel van het Stationsplein. De huidige bestrating wordt weggehaald en het zand wordt weggegraven tot op het dak. Dat ligt ongeveer 60 cm diep. Als daar water ligt, wordt dat weggepompt en het betonnen dak drooggemaakt. Op de naden wordt een elastisch materiaal gespoten; zo worden de gaten gedicht. Daarna komt er een nieuwe zandlaag op en leggen we nieuwe bestrating.

Vier delen

De werkzaamheden worden in vier delen uitgevoerd om het plein bereikbaar te houden. Er is inmiddels een begin gemaakt met het werk onder de luifel van het station aan de oostkant van het Stationsplein, van de gevel tot en met de metro-ingang oost. Daarna is het deel tussen de metro-ingang Damrak, metro-ingang Stationsplein west en het midden van het Stationsplein aan de beurt. Vervolgens wordt het midden van het plein tot de metro-ingang Stationsplein oost gedaan. Deze werkzaamheden nemen veel ruimte in, maar er is voldoende loopruimte om het werkterrein. Er wordt tot en met eind april 2021 aan deze eerste drie delen gewerkt.

Vervanging tramsporen

Het vierde en laatste deel van het dak wordt gerepareerd als de aannemer de tramsporen en -haltes vervangt aan de oostkant van het Stationsplein, net zoals aan de westkant is gebeurd. Dat is vanaf 3 mei 2021.

Vorst

Bij vorst kan het dak niet drooggemaakt worden en de naden niet geplakt. Dan komt het werk stil te liggen en zal het zodra het weer dat toelaat, weer worden hervat.

Bereikbaarheid

Voor de werkzaamheden onder de luifel aan de oostkant van het stationsgebouw zijn enkele deuren van het station en de metro-ingang op Stationsplein oost gesloten van 4 januari tot en met uiterlijk 22 januari 2021. De metro-ingang op Stationsplein oost is dicht van 4 tot en met 15 januari 2021.

Zie ook De Entree: vernieuwing centrumzijde Amsterdam Centraal