Afbeelding
woensdag 24 mei 2023

Parnassusweg-stad-in twee weekenden afgesloten

Jasmijn van Engelen

Vanwege bouwwerkzaamheden is de Parnassusweg richting stad afgesloten voor auto- en busverkeer in het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni 2023. In de zomer volgt een afsluiting voor autoverkeer stad-uit van ruim twee maanden.

Door: Saskia Blaas

Direct ten zuiden van station Amsterdam Zuid ligt nog één bouwkavel: op de hoek van de Parnassusweg en de Claude Debussylaan. Daar waar tot voor kort padelbanen stonden, verrijst over enkele jaren het energieneutrale kantoorgebouw CubeHouse. Voor het zover is moet de kavel bouwrijp worden gemaakt. Dat betekent in ieder geval twee weekenden lang dag en nacht werk en een omleiding voor het wegverkeer, fietsers en voetgangers richting stad.

Pinksterweekend 26 mei tot 30 mei

In dit weekend wordt de kavel vrijgemaakt van verharding, tramspoor, kabels en leidingen. Ook komt het trottoir, fietspad en de rijbaan op een andere plek te liggen om de ontwikkelaar ruimte te bieden voor de bouw. Auto’s en bussen richting de stad moeten daarvoor worden omgeleid via de De Boelelaan, Beethovenstraat en Strawinskylaan terug naar de Parnassusweg. De trams kunnen hun normale route blijven rijden en ook de toegang tot de treinperrons aan de Parnassusweg blijft bereikbaar. De omleiding van het autoverkeer start in de nacht van donderdag op vrijdag (26 mei om 01.00 uur), nadat de laatste bussen van die nacht zijn gepasseerd. Deze omleiding eindigt dinsdag 30 mei om 05.00 uur.

Weekend 3 juni tot 5 juni

In dit weekend wordt er gewerkt aan de definitieve bestrating van het verlegde trottoir, fietspad en de rijbaan. Ook dan moeten auto’s en bussen richting de stad omrijden via de De Boelelaan, Beethovenstraat en Strawinskylaan terug naar de Parnassusweg. De trams rijden hun normale route en de toegang tot de treinperrons aan de Parnassusweg blijft open. De omleiding van het autoverkeer start in de nacht van vrijdag op zaterdag (3 juni om 01.00 uur) en eindigt maandag 5 juni 05.00 uur.

Omleiding fietsers en voetgangers

Langzaam verkeer kan tijdens de werkzaamheden in beide richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg. Het langzame verkeer richting de stad wordt daarvoor wel door verkeersregelaars naar de overzijde (de westzijde) van de Parnassusweg geleid. Dat gebeurt tussen donderdag 25 mei 19.00 uur en zondag 3 september, ter hoogte van de werkzaamheden.

Twee maanden omleiding stad-uit

Er zijn in dit drukke stuk stad nog meer afsluitingen op komst. Naast het bouwrijp maken van de kavel aan de Claude Debussylaan verbreedt Zuidasdok het metroviaduct over de Parnassusweg. Ook worden leidingen verwijderd die in de weg liggen voor de bouw van de toekomstige A10-tunnel. Dit heeft opnieuw omleidingen tot gevolg, maar dan voor een langere periode. Omdat de leidingen die weggehaald worden pal voor de opgang naar de treinperrons ligt, is er de noodzaak om de stationstoegang Parnassusweg af te sluiten van 12 juni tot in de eerste week van september.

Rijdt u tussen 24 juli en 1 oktober in de auto of bus op de Parnassusweg richting het zuiden (de stad uit) dan wordt u omgeleid de Strawinskylaan, Beethovenstraat en de De Boelelaan terug naar de Parnassusweg. Hiermee komt er ruimte voor de bouw en voor het langzame verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel in twee richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg.

Stel uw vraag

Wilt u weten of de werkzaamheden op de Parnassusweg op uw route van invloed zijn, dan kunt u gebruikmaken van de service Ask&Go Zuidasdok, en via Whatsapp vragen stellen over het rijden en reizen tijdens de werkzaamheden. Dat kan op twee manieren:

  • Start een Whatsapp chat (085-0659091)
  • Of scan de QR code hieronder