Afbeelding
donderdag 20 september 2018

Nieuwe fietsenstallingen in De Pijp bij de Noord/Zuidlijn

Renske van Bers

Een tijdje geleden vroeg een volger waar hij zijn fiets moest stallen in De Pijp. Dat kan al sinds de opening van de Noord/Zuidlijn in de nieuwe fietsenstalling aan de Eerste Jan van der Heijdenstraat en onlangs kwam er nog één bij op de Ceintuurbaan. In totaal is er 24/7 plek voor 700 fietsen en worden de fietsen ook nog eens (gratis) bewaakt.

We gaan langs bij Maarten Bakker (niet op de foto). Hij is als projectbegeleider fietsenstallingen vanuit de Vervoerregio betrokken bij de aanleg van de stallingen rondom de Noord/Zuidlijn. Vandaag is een beetje speciaal, omdat alle partijen bij elkaar komen om te vieren dat alle puntjes op de i in De Pijp gezet zijn.

20180919_142440

De stalling op de Ceintuurbaan, naast de metro-ingang.

Op straat geen plek

Maarten kijkt tevreden rond in ‘zijn fietsenstalling’ aan de Ceintuurbaan. “Het is natuurlijk belangrijk dat je met de komst van de noord/Zuidlijn ook rekening houdt met nieuwe fietsparkeerplekken. Als reizigers eerst de fiets pakken om daarna over te stappen, moeten ze hem wel ergens kwijt kunnen. En zeker in De Pijp, waar het al druk genoeg is en er weinig ruimte is, was het wenselijk dat er extra en aparte stallingen zouden komen met fietsparkeerplekken. Op straat is gewoon geen plek meer.”

20180919_141332

Op straat is er nauwelijks plek.

Een beetje verstopt

Erg veel fietsen staan er overigens nog niet in beide stallingen. Maarten: “De stallingen zitten inderdaad een beetje verstopt, dus nog niet iedereen weet dat ze er zijn. Daar gaan we binnenkort verandering in brengen door borden op straat te plaatsen, die verwijzen naar de stallingen. Dan komen de stallingen vanzelf wel vol. Ze hebben natuurlijk ook wel wat voordelen ten opzichte van het stallen op straat, waar je fiets natuurlijk niet bewaakt wordt. Bovendien weet je, als je je fiets in de stallingen parkeert, ook zeker dat deze niet wordt afgevoerd naar het fietsdepot. Op straat zijn er in De Pijp namelijk niet heel veel plekken meer, waar je je fiets neer mag zetten.”

Andere fietsvoorzieningen

Nu we Maarten toch treffen, zijn we ook wel benieuwd hoe het zit met de andere nieuwe fietsvoorzieningen die vlakbij de Noord/Zuidlijn zijn neergezet en/of gebouwd. Maarten: “Bij station Europaplein zijn er op het plein zelf nieuwe fietsstangen geplaatst waar je je fiets aan kunt vastmaken, mede omdat er hier ruimte was op straat. Bij station Noorderpark en Vijzelgracht hebben we ook meer stangen en rekken neergezet, maar dat is omdat er voorlopig nog geen plek is om hier aparte ruimtes voor stallingen te creëren. De stalling bij station Noord wordt in november geopend. Ook komt er een ondergrondse stalling bij het Rokin waar je je fiets medio 2019 kwijt kunt. Je kunt je fiets overigens ook stallen onder het vernieuwde Beursplein, deze is in juli geopend.”

Heeft u vragen? Stel ze hier.

25 november 2020 | 14:32

Annejet

Als ik mijn fiets wil stallen op de Ceintuurbaan wat zijn dan de kosten
En wanneer ik enkele dagen mijn fiets daar kwijt wil hoe werkt het dan qua kosten

5 maart 2019 | 00:06

Louisa

Ik vertrek 5 maanden naar het buitenland.

Kan ik mijn fiets bij jullie stalllen op de Ceintuurbaan ?

6 maart 2019 | 15:37

Renske van Bers

@Louisa, dat kan, maar voor zo’n lange periode moet je wel wat betalen. Hier vind je meer info. Groet, Renske

15 november 2018 | 09:19

Toer

Enig idee wanneer de betaalde fietsenstalling op Station Noord open zal gaan? De website van de gemeente (https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/fiets/fiets/) spreekt over najaar 2018, ter plaatse lijkt het er echter op dat er al een tijdje niet meer aan gewerkt is.

15 november 2018 | 14:43

Renske van Bers

@Toer, op z’n vroegst in december, we houden je op de hoogte. Groet, Renske

24 september 2018 | 15:26

doeko

Hoe zit het met het stallen van een scooter?

1 oktober 2018 | 08:51

Renske van Bers

@Doeko, dit kan helaas niet. Groet, Renske

21 september 2018 | 13:31

Ruth

Hoelang mag je fiets in de stalling blijven staan? 24 uur of langer? Weken, maanden??

1 oktober 2018 | 08:53

Renske van Bers

@Ruth, 24 uur. Groet, Renske

21 september 2018 | 13:29

HvI

Je hebt ook hier je OV-kaart nodig om te stallen, neem ik aan? (Ik weet dat het gratis is.)

1 oktober 2018 | 08:54

Renske van Bers

@Hvl, dat hoeft niet. Groet, Renske

Wil je dit bericht delen?