Afbeelding
donderdag 19 augustus 2021

Leidingwerk bij CS bijna klaar

Hilde Postma

Het grootste deel van het werk aan riool, gas, water en elektra is klaar voor Amsterdam Centraal. En dat is goed nieuws: voorlopig tref je geen grote, diepe gaten meer op het Stationsplein. Bijna alle kabels en leidingen die voor project De Entree moesten worden verlegd en vervangen, liggen erin.

Projectleider uitvoering kabels & leidingen Marc Teeuwen: ‘Als je nu terugkijkt, kun je je bijna niet meer voorstellen dat er op de Prins Hendrikkade voor de hotels – waar nu mooi straatwerk ligt en bomen staan – zo’n indrukwekkend groot gat lag. Dat is ook best raar aan ons werk, niemand ziet er ooit meer iets van. Dit filmpje over het kabel- en leidingenwerk geeft een goede indruk.’ 

Trots

Stationsplein oost is de laatste grote klus voor het team van Teeuwen: ‘We zijn er trots op dat we op deze plek, die iedereen kent, mochten werken. Uitdagend was het ook. De hoeveelheid, de dikte en de diepte van de leidingen was hier enorm, en ook de overlast. Lekker voor de omgeving als dat straks voorbij is.’

Looproute Kamperbrug 10 september 18.00 uur weer open

De looproute over de Kamperbrug blijft wel wat langer dicht: tot en met 10 september. Dat is zo’n 3 weken langer dan gepland. De reden is dat er bij de werkzaamheden een zogenoemd spoelgat is ontstaan aan de zuidwestkant van de brug. Het is nog niet bekend hoe het gat is ontstaan. Door de holle ruimte verliest de brug op dat punt zijn stevigheid. Daarom moet het gat eerst worden dicht gemaakt om verzakking te voorkomen. Daarna gaat het leggen van de tramsporen en bestrating en verder.

Tramsporen

Als eerste zullen de tramsporen worden geleverd, gelegd en gemonteerd. Die data staan namelijk al vast. Het nieuwe voetpad kan niet tegelijkertijd worden gelegd. Er is geen ruimte op de brug voor alle kranen en machines naast elkaar. Zo loopt het werk helaas bijna drie weken uit. Begin september wordt begonnen met het nieuwe voetpad. Vanaf vrijdag 10 september 18.00 uur kunnen voetgangers dan weer over de Kamperbrug en is de omleiding voorbij.