Afbeelding
vrijdag 28 februari 2020

Inloopavond Thorbeckeweg: ‘Een omvangrijke klus’

van de Redactie | Vervoerregio

Ongeveer 170 bezoekers kwamen af op de inloopavond waar de plannen en ontwerpen werden gepresenteerd voor de Thorbeckeweg. Deze plannen moeten de doorstroming bij de Vijfhoek, het bedrijventerrein de Ambacht en de Thorbeckeweg verbeteren voor zowel het openbaar vervoer, fietsverkeer als autoverkeer.

Dat het een omvangrijke klus is, is voor de circa 170 bezoekers wel duidelijk. Er zijn dan ook vijf partijen bij het project betrokken: gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland. Aan de hand van borden met foto´s en plattegronden geven experts uitleg, beantwoorden ze vragen en schetsen ze een beeld van het voorkeursontwerp.

 

Ze laten zien hoe uit een verkenningsonderzoek blijkt dat een combinatie van maatregelen het meest kansrijk is om de doorstroming te verbeteren.  Daarvoor zal er onder meer een ongelijkvloerse kruising bij de Vijfhoek komen, waarbij het verkeer in oost-west richting onder het kruisende verkeer door gaat. Ook zal de aansluiting van de Westkolkdijk op de N516 naar nabij de Vlinderbrug worden verplaatst.

 

De voorkeursoplossing van de gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland

Zorgen

De bezoekers van de inloopavond hebben weinig aanmerkingen op de aanpak en de ontwerpen. Wel worden vragen gesteld over onder meer de wegen, busroutes en stoplichten. Vooral de fietsverbeteringen vallen in de smaak. Toch zijn er ook zeker ook zorgen. Sommige bewoners wonen midden in het projectgebied. Zij vragen zich af of trillingen tijdens de aanleg schade zouden kunnen veroorzaken aan hun woning. En of er verkeersoverlast zal zijn in hun straat. Ook zijn er vragen over geluidsoverlast en zorgen over fijnstof. 

Artistieke impressie van de fietsbrug

Omgevingsmanager Paul Dano: ´Het is een zeer omvangrijke klus waarbij vier kruispunten zijn betrokken. We doen er alles aan om de overlast te beperken. Zo kijken we bij de aanbesteding niet alleen naar de prijs. Met bepaalde overlastbeperkende maatregelen kunnen aannemers bonuspunten verdienen en dat kan bepalend zijn bij het toekennen van de opdracht´.

Projectmanager Jasper Hink in gesprek met de omwonenden

De volgende stap

Nadat het definitieve plan door verschillende overheden is vastgesteld, wordt een geschikte aannemer gezocht. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2021 kunnen starten. Het hele project gaat zo’n twee jaar in beslag nemen.

Meer informatie op https://thorbeckeweg.zaanstad.nl/home