Afbeelding
woensdag 3 maart 2021

Foto update: Zuidasdok bouwt aan de extra stationspassage

Hilde Postma

Het gebeurt hartje Zuidas en ze zijn reusachtig. Toch zal het niet veel mensen opvallen dat Zuidasdok momenteel twee delen van het dak bouwt voor de extra reizigerstunnel die station Amsterdam Zuid krijgt. Kijk even mee met de bouwers.

bron zuidas.nl

Wie wel eens via de Parnassusweg onder de A10 en het spoor door fietst of loopt, ziet onder het viaduct de opgang naar een werkterrein. Het komt uit op de plek waar bouwcombinatie ZuidPlus momenteel twee delen van het dak voor de nieuwe Brittenpassage bouwt. Hier de op- en afrit naar het werkterrein.

Foto: Marcel Steinbach

Een van de twee dakdelen is inmiddels klaar (voor onder metrospoor 1). Vanwege ruimtegebrek is dit deel afgedekt om het te kunnen gebruiken als werkterrein voor het andere deel. Hier is te zien hoe Zuidasdok vanaf dit werkterrein een stevige werkvloer stort waarop het andere dakdeel wordt gebouwd (voor onder treinspoor 4). Rechts het dakdeel dat nu dienst doet als werkterrein.

Foto: Marcel Steinbach

Aan weerszijden van het bouwterrein rijden de metro's

Foto: Marcel Steinbach

Tot het intensieve werkweekend met Pasen wordt op verschillende locaties aan landhoofden voor de twee dakdelen gebouwd. Een landhoofd is een zware betonnen fundering, nodig om de krachten van trein en metro op te vangen. De komende tijd vervoert Zuidasdok de landhoofddelen naar de juiste plek op het werkterrein tussen de metrosporen.

Foto: Marcel Steinbach

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wil je dit bericht delen?