Afbeelding
zaterdag 27 oktober 2018

Filmpje: Hoe kun je je weg vinden bij de Noord/Zuidlijn?

Duco Vaillant

Bij het maken van een nieuwe metrolijn komt veel kijken, één daarvan is hoe je je weg kunt vinden. Renske en ik gingen op stap met wayfindingspecialist Rijk Boerma van Mijksenaar om aan de hand van een korte reis te kijken naar het resultaat. Samen met zijn bureau is hij verantwoordelijk voor de wayfinding van de Noord/Zuidlijn en de rest van het Amsterdamse metronet.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

30 oktober 2018 | 18:26

KEES VEERMAN

Ben samen met mijn zoon naar de open dag geweest en ben er nu na maanden nog steeds niet over uit gepraat hoe een fantastische prestatie er is geleverd door U en Uw manschappen van hoog tot opperman is geleverd.

Met de hoogste waardering verblijf ik. Kees Veerman

*Edit redactie. Ik heb uw privégegevens weggehaald.

31 oktober 2018 | 10:46

Duco

@Kees Veerman
Dank u voor uw compliment.

30 oktober 2018 | 17:07

Alain

@Jan. Meeuwenberg.
Zeker weten. Maar aan voorheen oud elektromonteurs die hun pensioendagen slijten met jammerklachten over jammerklachten op het wereldwijde web hebben we zo mogelijk nog minder dan aan praters.

30 oktober 2018 | 16:31

Jan. Meeuwenberg.

@Alain:De vakmensen zoals Elektromonteurs maken het toch maar,zoals die prachtige N/Z-lijn. Hoe bouw je zo’n lijn zonder bouwvakkers monteurs storingmonteurs, en vele anderen.Ik kreeg een aanbieding om als oud Elektromonteur met veel ervaring bij een bedrijf te gaan helpen. Het is zorgwekkend dat er steeds meer een gebrek ontstaat van bepaalde beroepsgroepen, er moet toch doorgebouwd worden. we hebben niets aan alleen praters, maar wel aan bouwers.

30 oktober 2018 | 15:37

Alain

@Jan. Meeuwenberg.
Nee, sommige van ons hebben onze werkzame dagen als voorheen oud elektromonteur moeten slijten.

Zoek maar een woordenboek.

30 oktober 2018 | 15:35

Jan. Meeuwenberg.

@Alain: Duidelijk iemand met geldingsdrang, mag het ook in eenvoudig Nederlands?

Niet iedereen heeft doorgeleerd  natuurlijk…

30 oktober 2018 | 11:19

BRS

@benutzat hoezo normaal? Ze heeft gelijk.

29 oktober 2018 | 11:54

benutzat

@antje, doe ff normaal achterlijke! 

29 oktober 2018 | 10:33

Alain

@trolly
Mogen we daaruit afleiden dat de Mijksenaarbewegwijzering vanuit een te theoretische bril is bedacht, en te weinig rekening heeft gehouden met idiosyncratische situaties in de praktijk?

29 oktober 2018 | 06:55

trolly

@Alain: Zoals Explorer schrijft zijn die stickers een pragmatische reactie op te scharrige bewegwijzering, die bij de tests leidde tot waylosing. Misschien niet helemaal volgens de uitgebalanceerde Mijksenaar/Benthem-Crouwel-esthetiek, maar het werkt als een tiet.

28 oktober 2018 | 23:05

Explorer

@Alain In een eerder artikel (weet niet meer welke) meende ik te lezen dat men op de testdagen merkte dat mensen toch wel erg aan het zoeken waren daar, wellicht omdat je vanuit de hal geen zichtbare connectie hebt voor beide richtingen. Geen eilandperron, ga daar maar heen, je ziet het dan wel, en ook geen zijperron, eentje links en eentje rechts, maar een rijtje trappen achter elkaar en hoop maar dat je goed uitkomt. Als ik zelf op station De Pijp ben dan knallen die grote borden er wel uit: in your face, meteen duidelijk. Zonder moest ik misschien toch wel beter kijken.

28 oktober 2018 | 15:55

antje

@M Metro

We zullen onmiddellijke een verbeteringsproject starten. Wanneer schikt het u?

Het is algemeen bekend dat anoniemen zonder opleiding of ervaring het beter weten dan geselecteerde vakmensen met ervaring. Maar niet heus.

28 oktober 2018 | 13:22

M Metro

Ik ben oprecht verbaasd over de bewegwijzering in het metrostation Amsterdam Centraal. 

Dit is niet goed gegaan of gedaan. Aanleiding om dit kritisch met reizigers te bekijken. 

29 oktober 2018 | 12:28

Duco

@M Metro
Dit was direct na opening inderdaad nog niet goed, maar dit was geen reden om de Noord/Zuidlijn niet te openen. Bij Amsterdam Centraal zijn recentelijk aanpassingen gedaan aan de borden en looproutes door 6 roltrappen om te draaien en circa 20 OV-chippoortjes van richting te veranderen.

27 oktober 2018 | 13:31

Alain

Ik wil weten waar Boerma zijn bril gevonden heeft. Brilfinding!

Maar zonder dollen: op de metrokaart buiten station Rokin zag ik een heel goed idee dat ik miste op de kaart in station De Pijp: het station waar je bent staat op de kaart omcirkeld.

Verder vind ik die megastickers op station De Pijp een beetje uit de toon vallen. Ze waren er nog niet toen ik als testreiziger deelnam. Wat is daar de gedachte achter geweest?

29 oktober 2018 | 12:23

Duco

@Alain
Dat lijkt me zeker handig. Ik heb de suggestie voor de kaart doorgegeven aan mijn collega’s. Ze nemen dit mee met de eerstvolgende update van de kaart.

Ik zal de vraag voorleggen aan Rijk. 🙂

Wil je dit bericht delen?