Afbeelding
dinsdag 12 oktober 2021

Fietsroute van Dam tot Dam: verbinding tussen Zaandam en Amsterdam

Hilde Postma

De Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en Zaanstad willen samen een fiets- en wandelroute maken van de Dam in Zaandam naar de Dam in Amsterdam. Onderweg kunnen reizigers genieten van mooie uitzichten over het IJ, de Zaan en het Noordzeekanaal. Een deel van deze route willen we in 2023 en 2024 aanleggen.

door Lútsen de Jong

In 2023 en 2024 maken we het gedeelte van de route tussen de Toetsenbordweg in Amsterdam en de Sluispolderweg in Zaandam. Een stuk hiervan loopt langs de Noorder IJplas. Ook maken we een fiets- en voetgangersbrug over Zijkanaal H. Deze brug verbindt de 2 gemeenten op de route met elkaar.

Noorder IJplas

De Dam tot Damroute loopt langs het zuiden van de Noorder IJplas. De Noorder IJplas bestaat uit ruig groen met smalle wandelpaden. Er lopen Schotse hooglanders rond. Het gebied is ruim 2 keer zo groot als het Vondelpark. En 6 keer zo groot als het Veldpark in Zaandam. De Noorder IJplas was alleen langs de noordkant bereikbaar voor fietsers. De zuidoever krijgt nu ook een fiets- en wandelpad, met uitzicht over het Noordzeekanaal.

Natuurvriendelijke route

Met de aanleg van dit deel van de Dam tot Damroute verbinden we Zaanstad en Amsterdam met elkaar. We bieden bezoekers plek om te genieten van het water en de omgeving. Maar we besteden met dit project ook aandacht aan de natuur en de biodiversiteit van het Noorder IJplasgebied. Dat doen we bijvoorbeeld door het planten van notenbomen, fruitbomen, bloemen en kruiden. En de aanleg van een natuurvriendelijke oever.

Planning

De gemeenteraad van Amsterdam besloot op 6 oktober 2021 dat dit deel van de Dam tot Damroute er komt. Op 9 november 2021 besluit de gemeenteraad van Zaanstad hierover. Als het project doorgaat, beginnen we in 2023 met de aanleg. In 2024 is de fiets- en wandelroute klaar.