Afbeelding
woensdag 21 oktober 2020

Fietsnetwerk Zuidas sterk verbeterd

Hilde Postma

Op de Zuidas is het fietsnetwerk de laatst jaren opgewaardeerd en sterk verbeterd. Projectleider Stephan Valenta is er enthousiast over.

‘De Zuidas is hot! Samen met Amsterdam werken we er aan het Zuidasdok, maar ook aan fietsenstallingen en fietsroutes. En er ligt nu echt een mooie fietsstructuur met drie mooie fietsstallingen. Voor de rechtbank aan de Parnassusweg – die zelf ook is verbouwd – ligt nu ook mooi strak rood asfalt.’

Schots en scheef

‘Tot een jaar geleden lagen er rond de Zuidas nog op veel plekken tegelfietspaden – met ook nog wel eens een tegel die schots of scheef lag. Maar dat is nu allemaal vervangen door een eenduidige, comfortabele herkenbare route geworden die overal voldoende breedte en de bekende rode kleur heeft. Deze route is ook belangrijk omdat ook fietsers van en naar Amstelveen deze nemen. Met de nieuwe fietspaden gaan toch dagelijks 8000 a 9000 mensen makkelijker de stad in en uit!

 

Herkenbaar

Het recent aanbrachte fietsverwijssysteem leidt je samen met de herkenbare fietsroutes intuïtief naar de fietsstallingen. Mensen die uit West en Nieuw-West over de Parnassusweg aankomen hebben met de drie stallingen ruime keuze waar ze hun fiets kunnen stallen. De stallingen zijn zelf ook echt mooi en allemaal vrij nieuw: de Zuidpleinstalling is onlangs verbouwd; de Strawinskystalling is twee jaar geleden opgeleverd – en de stalling aan het Mahlerplein is ook pas vier jaar oud.

 

Op naar de volgende

De nieuwe fietspaden op de Parnassusweg zijn daarmee een mooie toevoeging aan het Regionaal Netwerk Fiets. Nu op naar de volgende fietsverbetering: de oversteek op de Parnassusweg aan de Mahlerlaan.’