Afbeelding
vrijdag 5 augustus 2022

Fietsenrekken onder water voor nieuwe stalling Centraal Station

Jasmijn van Engelen

De fietsenstalling bij het Centraal Station krijgt steeds meer vorm. Het gebeurt allemaal onder de grond. Er is dus nog niet veel van de werkzaamheden te zien. In juli kwamen de fietsenrekken over het water aan. Daarna werden ze in elkaar gezet. In de stalling is plek voor ongeveer 7.000 fietsen. Hoofduitvoerder Jos Duin legt uit hoe de rekken op de juiste plek komen en hoe u straks makkelijk uw fiets kunt terugvinden.

Door: Amsterdam.nl

Via het water

Vanuit Amsterdam-Noord kwamen de fietsenrekken in twee fases als bouwpakket over het water aan bij Fietsenstalling Stationsplein. Sinds twee maanden is het water terug op het dak van de fietsenstalling. En dat kwam goed uit. Jos: ‘Er waren anders vijfentwintig vrachtwagens nodig geweest om de rekken hiernaartoe te brengen. Met die vrachtwagens zouden we heel veel ruimte hebben ingenomen op het Stationsplein.’ Maar nu het water terug is konden de fietsenrekken via een boot naar de fietsenstalling worden gevaren. Daar kwamen vier pontons, dat zijn drijvende platformboten, te liggen. Naast het water stond een hijskraan die in drie dagen de eerste 3200 rekken naar beneden hees. De bouwpakketten werden met een heftruck naar de juiste plek in de stalling gebracht. In juli en augustus worden de rekken met de hand in elkaar geschroefd. Daar zijn in totaal vier mensen voor nodig. Dat klinkt weinig. Maar ondertussen wordt ook een beschermlaat op een deel van de vloer gelegd, dus er is geen plek voor nog meer mensen.

De fietsenrekken werden als bouwpakket via het water geleverd bij de stalling.

Makkelijk uw fiets terugvinden

In totaal komen er in de fietsenstalling vijfendertig rijen waar u uw fiets kunt parkeren. De rijnummers zijn groot en duidelijk op de grond geverfd. Om uw fiets makkelijk terug te vinden, komt er een telsysteem. Er verschijnt per rij op een witte paal een groen of rood lampje dat laat zien of er nog plek is. De fietsenrekken hebben twee lagen. Is er ook ruimte voor bakfietsen en fietsen met kratten in de rekken? Jos: ‘Nee, die kunnen langs de wanden van de fietsenstalling worden geplaatst. Daar is genoeg ruimte voor de BMF-fietsen. BMF betekent buitenmodelfietsen.’

Een paal in de fietsenstalling waar een rood of groen lampje zal laten zien of er nog plek is in die rij.

Nog niet klaar

Alle fietsenrekken zijn in de stalling als de tweede levering van de rekken is gedaan. En de rekken in elkaar zijn gezet. Dat betekent nog niet dat de fietsenstalling bijna in gebruik wordt genomen. Verschillende bedrijven zijn de komende maanden nog bezig met het installeren en testen van de verschillende systemen. Denk hierbij aan het testen van het telsysteem en het aanbrengen van verlichting bij de verschillende kunst in de stalling. Eind 2021 zijn er bijvoorbeeld al 2 sgraffito’s geplaatst. Kort geleden is een ander, meterslang kunstobject geplaatst tegen de wand van de fietsenstalling. Het gaat om afbeeldingen en teksten over de geschiedenis van Amsterdam. Dit gebeurde in samenwerking met het Amsterdam Museum.

Foto boven: Jos Duin en Xander Koetje met de nieuwe rekken in de fietsenstalling.