Afbeelding
woensdag 4 maart 2020

Drie nieuwe fietsenstallingen gereed in maart

Hilde Postma

Maart 2020 kan wel doorgaan voor de maand van de fietsenstalling, want er komen maar liefst drie fietsenstallingen gereed binnen de Vervoerregio Amsterdam: één in Zaandam, en twee in Amsterdam. Op 4 maart wordt de aftrap gegeven met de publieksopening van de opgeknapte stalling bij het RAI-station.

Lichte serre

De fietsenstalling bij RAI is verbouwd, gerenoveerd én uitgebreid. Het aantal plekken is verhoogd van ruim 500 tot 1850. Maarten Bakker, projectleider bij de Vervoerregio vertelt: ‘De stalling was hiervoor een beetje een donkere bunker.  Niet echt een prettige plek om de fiets te stallen. Maar met de renovatie wordt hij lichter, opener en gebruiksvriendelijker uitgevoerd. Hij krijgt een nieuwe serre, waardoor veel licht naar binnen valt. De vloeren zijn ook wat verlaagd, waardoor de ruimte iets hoger wordt. Er komt ook een goeie ‘luie trap’, die je makkelijk oploopt met je fiets aan de hand, en hij krijgt betere rekken. Een andere flinke verbetering is een directe deur naar de metrohal en de stationshal. Het wordt gewoon een prettige stalling!’

De fietsenstalling in Zaandam is opgetrokken in oude Zaanse stijl

Kwaliteitsverbetering

Op 30 maart gaat ook de fietsenstalling aan het Zuidplein open. ‘Die is al jaren geleden aangelegd, maar was flink verouderd’, vertelt Bakker. ‘Hij was veel te vol om hem veilig te houden. Daarom wordt hij verbouwd en opgeknapt. De Zuidpleinstalling krijgt dezelfde uitstraling als de Strawinsky- en de Mahlerpleinstalling.’ Ook komen er veel meer ov-fietsen. ‘Al met al een een flinke kwaliteitsverbetering.’ De beschikbare plekken gaan van 2500 naar 1400. ‘Dat is omdat het WTC in een deel van de ruimte een eigen stalling bouwt. Dit deel is iets later gereed.‘

 

 

Maarten Bakker, projectleider bij de Vervoerregio: 'Met de nieuwe en gerenoveerde fietsenstallingen hebben we flink wat meer plekken binnen de Vervoerregio'

Fietsflat voor Zaandam

Half april wordt ook aan de Westzijde van het station in Zaandam een nieuwe stalling geopend. ‘Die is vergelijkbaar met de fietsflat die we in Amsterdam hebben neergezet op het Stationsplein, maar dan in oude Zaanse stijl. De Houtschuur is ontworpen door hetzelfde bureau dat het Zaans Fietsenpakhuis in de Vinkenstraat voor zijn rekening genomen heeft. Je kunt er zowel vanaf straatniveau naar binnen als vanaf het niveau van de spoorwegoverbouwing. Er komen hier 1350 plekken. De stalling is gratis voor de gebruikers maar onbewaakt. Er wel toezicht via camera’s. Aan de Oostzijde willen we ook nog een tweede stalling bouwen. Want we kunnen daar in totaal nog wel 2500 tot 3000 plekken gebruiken. Dat zal wel een bewaakte stalling zijn, die de eerste 24 uur gratis is.’

 

Heeft u vragen? Stel ze hier.

9 maart 2020 | 11:07

johan siemons

in de vorige situatie van deze website was een aantal van de voorlichters aan het getoonde gezicht te herkennen en verstrekte dat vertrouwen . nú is de voorlichter/voorlichtster anoniem . alleen de rood gekleurde naam geeft zicht op het feit dat wij met een voorlichter/ster te maken hebben . het is allemaal al zó afstandelijk en onhandig geworden . kan dat beter of is het budget gekrompen of is de functionerende noodzaak minder aanwezig ?

7 maart 2020 | 13:17

Jan.Meeuwenberg

De video zou ik best willen delen maar ik weet nog niet hoe dat moet, als ik YouTube wil gebruiken dan kom ik het menupunt Uploaden niet tegen. zou rechtsboven moeten verschijnen maar nee dus.
Via een email zal ook niet gaan dan is het bestand al gouw te groot denk ik.

5 maart 2020 | 17:43

BAKEMONO

@Jan Meeuwenberg Kun je de video misschien met ons delen?

4 maart 2020 | 23:15

andy

Wanneer is de fietsen stalling van de munt gereed die moest volgens mij ook ergens deze periode open gaan?

5 maart 2020 | 13:52

Iris van Gelder

Hoi Andy,
De fietsenstalling Rokin gaat in juni 2020 open. Er is nog geen precieze datum bekend.

4 maart 2020 | 19:35

Jan.Meeuwenberg

Over fietsenstallingen gesproken, vandaag heb ik belangstellend staan kijken bij de in aanbouw zijnde ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station, wat interessant was om te zien dat een duiker het water inging om een klem aan een kraan onder water te begeleiden aan oude houten fundering palen, waarna die paal eruit getrokken werd, heb een leuk filmpje ervan kunnen maken.
Was wel leuk om te kunnen horen dat de duiker doorgaf oa of de klem naar links of rechts moest om op de paal uit te komen.
Wie weet er meer te vertellen over oa wanneer die palen de grond ingegaan zijn er waarvoor?
Ze zijn nog volop bezig met het afgraven, maar waar de palen nog in de grond zitten kunnen ze natuurlijk niet terecht om daar af te graven, eerst zullen de palen verwijderd moeten worden, waar ze druk mee bezig zijn. Ik hoop dat er meer aandacht op deze site komt over dit interessante project. Wel goed dat bij de meeste fietsenstallingen de eerste 24 uur gratis is, een mooie service wat natuurlijk weinig op zal leveren. Nu nog het OV gratis maken wat nu in Luxemburg wel gratis is geworden.

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/03/gratis-ov-in-luxemburg-heel-andere-koek-dan-in-nederland

8 maart 2020 | 18:24

Hilde Postma

Hoi Jan, we gaan binnenkort ook aandacht besteden aan de fietsenstallingen bij CS!

4 maart 2020 | 17:10

Gerard

En waar blijft een goede en ruime fietsenstalling bij Station Noorderpark. De aanwezige open plaatsen zijn voor meer dan 90% gevuld. Dus is uitbreiding dringend noodzakelijk. En dan graag overdekt en vlak bij de ingang. Bij voorbeeld boven de rijbanen van de Nieuwe Leeuwarderweg.

Wil je dit bericht delen?