Damwand Zuidas
donderdag 8 september 2022

Damwanden verwijderen en aanbrengen bij station Amsterdam Zuid

Quin Biervliet | Vervoerregio Amsterdam

In september en oktober 2022 wordt er weer in de grond bij station Amsterdam Zuid gewerkt. De oude damwandplanken worden verwijderd en er worden nieuwe aangebracht. De werkzaamheden kunnen geluidhinder met zich meebrengen.

Door Imce Hofman – beeld: Marcel Steinbach

Update:

Vanwege de werkzaamheden is op zaterdag 10 en zondag 11 september maar één doorgaand metrospoor beschikbaar. Het GVB rijdt met aangepaste dienstregelingen. Metro 50 rijdt tussen Isolatorweg en Gaasperplas. Metro 51 en 53 rijden niet.

 

Na de grootscheepse werkzaamheden in juli wordt de draad weer opgepakt: er wordt verder gewerkt aan de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid. Het werk in september en oktober vindt plaats op het werkterrein tussen de metrosporen, direct ten westen van het station. Het verkeer heeft er geen last van, maar mensen die in de buurt wonen of werken kunnen te maken krijgen met geluidhinder.

Eind augustus t/m 9 september

De damwandplanken die in de weg staan voor de bouw worden verwijderd. Dat gebeurt tussen 07.00 en 19.00 uur. Sommige wanden moeten los worden getrild.

10 en 11 september

In dit weekend worden de nieuwe damwandplanken de grond ingetrild. Er wordt dan dag en nacht doorgewerkt. Echter, het intrillen veroorzaakt het meeste geluid, daarom gebeurt dat alleen tussen 07.00 en 19.00 uur. Alleen wanneer zich onvoorziene situaties voordoen, geschiedt dit werk ook ’s avonds. Denk aan: onwerkbaar weer of machines die het begeven. Om de hinder te verkleinen, vinden de voorbereidende werkzaamheden vooraf plaats, zoals de grond gereedmaken (voorboren).

26 t/m 29 september

Tijdens deze dagen wordt er verder gewerkt, met name het verwijderen van oude damwandplanken.

Oktober

Ook dan worden er palen en planken in de grond gebracht, op doordeweekse dagen, tussen 07.00 en 19.00 uur.

Tweede reizigerstunnel

Alle werkzaamheden hebben te maken met de bouw van de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage. Er worden nieuwe delen van het dak gebouwd, die tijdens het Hemelvaartweekend 2023 (18 t/m 21 mei) op hun plek worden geschoven. Binnenkort volgen hierover meer details. Houd de socials in de gaten!