Afbeelding
donderdag 9 juni 2022

Dag van de Bouw – kom langs en bekijk mooie projecten!

Jasmijn van Engelen

Heb je altijd al een keer willen zien hoe een brug uit 1890 vervangen wordt, hoe je een tunnel naast iemands woonkamer kan bouwen of wat er nou precies gebeurd daar bij de Zuidas? Kom dan naar de Dag van der Bouw 2022 op zaterdag 18 juni. Dit is de jaarlijkse open dag van Bouwend Nederland. Door heel de vervoerregio zijn mooie projecten te bezoeken. Hieronder is er een kort overzicht van de projecten te vinden.

Bij ieder project staat een link naar meer inhoudelijke informatie. Voor een compleet overzicht van alle projecten die open zijn tijdens de dag van de bouw is de site van de Dag van de Bouw te bezoeken. Heel veel plezier!

Amstelveen

A9 Badhoevedorp – Holendrecht

Racen over een circuit, door een VR bril kijken of in een bouwmachine zitten? Dat kan allemaal bij project A9 Badhoevedorp-Holendrecht! Bij Amstelveen wordt de A9 over een lengte van 1,6 kilometer verdiept aangelegd. Dat is behoorlijk lang. Daarom zijn er niet één maar twee plekken te bezoeken: het Sandbergplein in Amstelveen (voor het Cobramuseum) en het Uitkijkpunt naast het Kazernepad in Amstelveen. Bij het Sandberplein kunnen kinderen racen, lego-en en op de foto als bouwvakker. Bij het Kazernepad kun je in de bouwmachines stappen, met een VR-bril in de toekomst kijken en genieten van Spaanse lekkernijen. Genoeg te doen voor een uitgebreid bezoek.

Amsterdam

Zuidas

Op de Zuidas is zoveel te doen, daar is haast een eigen pagina voor nodig. Gelukkig is die er ook! Een greep uit de verschillende rondleidingen en activiteiten die te doen zijn in het gebied op 18 juni:

  • Klim naar het hoogste punt in gebouw Crossover
  • Speel een potje basketbal op het dak van Ravel Residence
  • Ga ondergronds bij de Mahlerlaan
  • Krijg een rondleiding over ZuidAsdok
  • Bezoek botanische tuinen

Kijk hier voor een uitgebreid programma.

Renovatie Piet Heintunnel

De Piet Heintunnel krijgt een (veiligheids) update. Onder andere worden de camerasystemen en de verlichting vervangen, vluchtdeuren en waterkelders worden aangepast en komt er hittebestendige bekleding. Heb je altijd al eens door deze tunnel willen lopen? Dat kan nu. Op de Dag van de Bouw wordt tussen 10.00 uur en 17.00 uur ieder uur een rondleiding gegeven. Voor kinderen is er een skelterparcour en een speurtocht.  Let op: Om de veiligheid te garanderen is het nodig je vooraf aan te melden voor de rondleiding. Dat kan vanaf 23 mei via www.amsterdam.nl/pietheintunnel

Meer informatie is hier te vinden.

Bullebakbrug

De bullebakbrug uit 1890 wordt vervangen! Dat is een behoorlijke klus die tot minstens 2023 gaat duren. Maar dan kan de nieuwe brug ook weer 100 jaar mee. Op dit moment worden funderingspalen verstevigd met stalen platen. Imposant om te zien dus breng de brug tussen 10:00 en 16:00 uur een bezoekje.

 

Haarlemmermeer

HOV in t Gooi

Een snelverkeerstunnel bouwen op een haar afstand van mensen hun woonkamer? Dat is een pittig klusje. Bij het project HOV in ’t Gooi zijn ze deze uitdaging aangegaan. De Alexiatunnel is een dubbellaagse tunnel van maar liefst 249m. En de tunnel is bijna af. Genoeg reden om een wandeling door de tunnel te maken en vragen te stellen over kabels, trillingen en treinverkeer. De aanwezige bouwers en projectleiders zullen je vragen allemaal beantwoorden en meer.

Klik hier voor meer informatie.

Ouderkerk aan de Amstel

Vervanging brug N522

Van één naar twee bruggen. Daar moet dubbel over nagedacht worden en dubbel gemeten, gerekend en gebouwd. Bij de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel gaat dit gebeuren. De oorspronkelijke brug uit 1936 heeft zijn beste tijd gehad. En omdat het verkeer toegenomen is in de afgelopen jaren wordt de brug breder gemaakt. Nieuwsgierig naar deze brug? Kom langs en bekijk hoe ze deze brug slim hebben voorzien van een contragewicht in een kelder.

Meer informatie is hier te vinden.

Uithoorn

Uithoornlijn

Neem een kijkje achter de bouwhekken bij de Uithoornlijn. Tussen 10:00 en 16:00 uur zijn drie plekken waar gewerkt wordt te bezoeken. Trek stevige schoenen aan en betreed de talut met uitzicht op de N201, of laat kinderen als bouwvakker op de foto gaan op de parkeerplaats naast halte Uithoorn Centrum. Het bouwterrein is niet geschikt voor kinderwagens.

Kijk hier voor meer informatie.