Afbeelding
maandag 30 augustus 2021

Nieuwe metrobeveiliging: kijkje achter de schermen bij bestuurders GVB

Hilde Postma

Na ruim 40 jaar stappen we in Amsterdam over naar een nieuw, modern systeem voor de metrobeveiliging. De ingebruikname gebeurt stap voor stap en vraagt veel van alle betrokkenen. Ook de metrobestuurders van GVB spelen hierin een belangrijke rol. Timme Paasman, opleidingscoördinator Metro bij GVB, neemt je mee achter de schermen van deze grote operatie vol uitdagingen.

Nieuw systeem voor metrobeveiliging

Metro en Tram van de gemeente Amsterdam, GVB en Vervoerregio Amsterdam introduceren een nieuw systeem voor de metroverkeersleiding en metrobeveiliging omdat het huidige systeem verouderd is. Er is gekozen voor het nieuwe, toekomstbestendige systeem ‘Communication Based Train Control’ (CBTC) bij leverancier Alstom. Het nieuwe systeem maakt gebruik van radiocommunicatie en bakens, waarmee het systeem de metro’s op de voet volgt. Metro’s kunnen zo op korte afstand veilig van elkaar rijden. Het systeem is ook geschikt om metro’s in de toekomst eventueel bestuurderloos te kunnen laten rijden. Lees hier over dit nieuwe systeem voor metrobeveiliging voor Amsterdam.

Data

Op gvb.nl/metro staan de data waarop GVB met het nieuwe systeem rijdt en wat dit voor de reizigers betekent. Actuele reisinformatie en mogelijke verstoringen geven we aan via de gebruikelijke GVB reisinformatiekanalen. Reizigers kunnen ook een seintje ontvangen bij actuele verstoringen op hun favoriete lijn(en). Aanmelden hiervoor kan via de GVB app.