Afbeelding
dinsdag 22 januari 2019

Kunstwerk luchtspiegelingen weer terug in metrostation Weesperplein

Renske van Bers

Tientallen jaren sierde het kunstwerk ‘Luchtspiegelingen’ van de in 1998 overleden kunstenaar Matthijs van Dam het plafond van de perrons van metrostation Weesperplein. In 2011 moest het kunstwerk plaatsmaken voor rook- en warmtekanalen. Na de actie ‘Red de ondergrondse metrokunst’ werd er in het station toch een nieuwe plek voor het kunstwerk gevonden. De dagelijkse reiziger heeft het wellicht al gezien, maar na een lange periode van weg geweest, is het kunstwerk weer te bewonderen in de opgeknapte hal van metrostation Weesperplein.

Tekst Susanne Visser

Omdat het kunstwerk in eerste instantie niet meer zou terugkomen, is het in 2011 teruggegeven aan de weduwe van de kunstenaar, Marianne van Brussel. Een aantal jaar heeft het in de woonkamer bij mevrouw Van Brussel gestaan, tot besloten werd om het kunstwerk weer terug te plaatsen. Zoals in een eerder artikel te lezen, was Marianne blij verrast toen we belden met het bericht dat we de kunst toch weer graag terug wilden hangen in het metrostation.

20181212 oostlijn kunst weesperplein luchtweerspiegelingen [Ingrid Koedood] (4)

Het idee van het kunstwerk was een plafondschildering. Een doorkijkje naar boven met zicht op de onderkant van het Weesperplein. Je zag hierbij letterlijk de onderkant van de tram, een auto, een zebrapad en de prachtige wolken daarboven. Het plafond kon vanwege de technische installaties niet geheel beschilderd worden, maar de gemeente was enthousiast en er werd besloten dat Matthijs van Dam 12 panelen mocht maken die uiteindelijk 35 jaar lang boven de perrons hebben gehangen.

Proef

We moesten wel even wachten met het terughangen van het kunstwerk, omdat het station nog gerenoveerd moest worden. Toen de renovatie van het metrostation vorderde, konden we in juli 2018 één paneel als proef ophangen. We kozen toen voor een bevestiging met magneetjes, praktisch om het kunstwerk goed te kunnen onderhouden en schoon te maken. Echter trokken de magneetjes metaaldeeltjes aan, wat lelijke strepen gaf op het kunstwerk.

20181212 oostlijn kunst weesperplein luchtweerspiegelingen [Ingrid Koedood] (3)

Het kunstwerk "Luchtspiegelingen" heeft een plek gekregen aan het plafond in de hal van metrostation Weesperplein.

Zoektocht

De zoektocht naar een andere ophangmethode heeft daarna wat tijd gekost, reden waarom  het kunstwerk bij de oplevering van de renovatie in juli nog niet te zien was. Maar nu zijn de 12 panelen weer op een prominente plek in de hal van metrostation Weesperplein in lichtkoven ‘opgesloten’ en kun je ze weer bewonderen.

Opening kunst WPP

Afgelopen zondag heeft Marianne van Brussel met een klein gezelschap het kunstwerk op de nieuwe plek bekeken.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

25 januari 2019 | 20:33

Jelle

Fijn dat de waardering voor het kunstwerk er toch was en fat besloten is het terug te hangen!

Blijf het mooi vinden dat er veel kunst te zien is in de metro voor elke reiziger. Zowel deze lijn als de nieuwe NoordZuid lijn. 

Kunst moet namelijk niet alleen in musea hangen maar toegankelijk zijn voor een groter publiek.

22 januari 2019 | 16:24

Gerard

Fijn dat ook dit Kunstwerk weer gewoon tot de uitrusting van station desbetreffende behoort. De Hal van Weesperplein kon dit goed gebruiken.

Wil je dit bericht delen?